Ώστε έφτασες σε αυτό το σημείο. Μέχρι τώρα, είδες τα φυτά που φρόντιζες να μεγαλώνουν, ελπίζω χωρίς κάποιο πρόβλημα, και τώρα το καλοκαίρι έρχεται στο τέλος του. Οι μέρες θα αρχίσουν να γίνονται μικρότερες καθώς το φθινόπωρο θα πλησιάζει. Τι σημαίνει αυτό για τα φυτά σου και για εσένα ως καλλιεργητή; Τι έχεις να περιμένεις από εδώ κι εμπρός;
Η περίοδος άνθισης
Η άνθιση έχει ήδη αρχίσει, τη στιγμή που θα διαβάζεις αυτό το άρθρο θα είσαι στην τρίτη με πέμπτη βδομάδα άνθισης, ανάλογα την τοποθεσία σου και την ποικιλία που καλλιεργείς. Οι παπάδες είναι καλοσχηματισμένοι και μπορείς να τους μυρίσεις όπως πλησιάζεις κοντά στα φυτά.
Ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργείς, θα περιμένεις να κάνεις τη συγκομιδή σου από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι και μέσα Νοέμβρη για κάποιες ποικιλίες. Ελπίζω να το έλαβες υπ’ όψιν όταν έκανες την επιλογή σου και ότι το κλίμα σου είναι κατάλληλο για να βολέψει μια μακρά περίοδο άνθισης αν επέλεξες ανάλογη ποικιλία. Εάν το τοπικό σου κλίμα είναι ψυχρό και έχεις επιλέξει μια ποικιλία μακράς άνθισης πρέπει να αρχίσεις να κάνεις κάποια σχέδια ώστε να αντιμετωπίσεις τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα έχεις από μέσα Οκτώβρη και μετά. Μία λύση, αν καλλιεργείς εξωτερικά σε γλάστρες, είναι να της βάλεις μέσα σε ένα θερμοκήπιο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καλύπτεις κάθε φυτό ξεχωριστά με νάιλον θερμοκηπίου ώστε να διατηρήσουν όση ζέστη γίνεται και να αντέξουν τις νυχτερινές θερμοκρασίες που μπορούν να κάνουν ζημιά στο φυτό.
Αλλά δεν είναι μόνο ο κρύο καιρός που πρέπει να προσέχεις. Από Σεπτέμβρη και μετά θα δεις πολλές κάμπιες, και οι περισσότερες θέλουν να γευτούν τα φυτά σου. Πρόσεχε καθημερινά μην εμφανιστούν, μπορούνε να στο καταστρέψουν τελείως και παρά το μέγεθός τους, τα χρώματά τους είναι τέτοια που είναι δύσκολο να τις δεις. Σε περίπτωση που έχεις προβλήματα με κάμπιες, το καλύτερο που προτείνω είναι το Biothur, ένα προϊόν με βάση το Bacillus Thuringensis και είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι σε κάμπιες και τελείως οργανικό. Βρομάει πολύ, αλλά η μυρωδιά δεν μένει στον παπά οπότε χρησιμοποιήστε το χωρίς ανησυχία.
Η μούχλα είναι επίσης ένα πρόβλημα αν ζεις σε υγρό περιβάλλον και έχεις ωραίους πυκνούς παπάδες. Αν η ποικιλία σου δεν είναι ανθεκτική στη μούχλα, έλεγχε τους παπάδες σου συχνά για ίχνη μούχλας (και ανθεκτική να είναι, πάλι έλεγχε, ποτέ δεν ξέρεις). Αν δεις κάτι, κόψτο αμέσως καθώς θα προχωρήσει η ζημιά και στα υπόλοιπα άνθη. Αν πιστεύεις ότι θα έχεις μεγάλα προβλήματα, είναι καλή ιδέα να ελαφρύνεις λίγο τους παπάδες με μικρά κοψίματα εδώ κι εκεί ώστε να πετύχεις καλύτερη κυκλοφορία αέρα. Θα χάσεις λίγο από το προϊόν σου αλλά θα σώσεις το υπόλοιπο.
Σοδειά
Επιτέλους το φυτό σου είναι έτοιμο για τη σοδειά. Πως θα το καταλάβεις; Οι κάλυκες του θα πρηστούνε αρκετά και οι τρίχες θα υποχωρήσουν. Πολλοί συμβουλεύουν τη χρήση μικροσκοπίου και τον έλεγχο των ανθών. Αν διαλέξετε αυτό τον τρόπο, η περίοδος σοδειάς είναι όταν έχετε 75% κεχριμπαρένια και 25% λευκά. Παρά ταύτα θα συμβούλευα την κοντινή παρακολούθηση του φυτού το οποίο θα σου δείξει όταν θα είναι ώριμο, ιδίως αν το παρακολουθούσες και κατά τη διάρκεια της άνθισής του.
Εξαρτάται από το που καλλιεργείς, έχεις και τις ανάλογες επιλογές τη μέρα της σοδειάς. Αν καλλιεργείς “αντάρτικα” η κοπή όλου του φυτού με τη μία και η μεταφορά του είναι μονόδρομος . Αν από την άλλη καλλιεργείς στον κήπο σου μπορείς να κάνεις τη σοδειά σου πιο χαλαρά κλωνάρι-κλωνάρι.
Trimming
Θα συμβούλευα να κάνετε το trimming του φυτού προτού το βάλεις για ξήρανση. Είναι πολύ πιο εύκολο να κόψεις τα φρέσκα φύλα παρά τα ξερά. Πάρε ένα άνετο ψαλίδι καθώς απαιτείται κάποια ώρα, προσωπικά στην καλύτερη να κόβω 40-50 γραμμάρια την ώρα (ξερό) οπότε όπως αντιλαμβάνεσαι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία την οποία καλά είναι να φροντίσεις να την κάνεις όσο πιο άνετη γίνεται.
Έχοντας τελειώσει το trimming, μη βιαστείς να καθαρίσεις τα χέρια και τα ψαλίδια σου. Αν το κάνεις θα χάσεις τη χαρά του hand/scissor-hash, δηλαδή του “χασίς” από χέρια και ψαλίδια. Τρίψε καλά τα χέρια σου και θα δεις ότι η ρητίνη που είναι πάνω τους να ξεφλουδίζει και να καταλήγεις με μια μπαλίτσα σαν charas. Αναλόγως καθάρισε και τα ψαλίδια χρησιμοποιώντας ένα καλό ξυράφι, δε θα το μετανιώσεις.
Στέγνωμα και Curing
Οι περισσότεροι αρχάριοι νομίζουν ότι έχοντας τελειώσει με το φυτό, έχεις τελειώσει και με την καλλιέργεια και δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνεις. Μέγα λάθος! Το στέγνωμα και το curring είναι σημαντικές διαδικασίες που μπορούν να φτιάξουν ή να χαλάσουν το προϊόν σου.
Όσο αφορά το στέγνωμα, ιδανικά θα έχεις ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία, η υγρασία και η κυκλοφορία αέρα θα ελέγχονται. Η θερμοκρασία σου θα είναι στους 20-25, η υγρασία σου στους 55-60% και η κυκλοφορία αέρα αργή και σταθερή.
Εάν δεν έχεις κάποιο χώρο γι αυτό, χρησιμοποίησε την τέντα σου αν έχεις, θα κάνει τη δουλειά εκτός αν έχεις ήδη ζωντανά φυτά μέσα. Στη χειρότερη χρησιμοποίησε ένα χαρτόκουτο με σύρμα απ’ όπου θα κρέμονται τα κλωνάρια. Αν έχεις πολύ ξηρασία και δεν έχεις κάποιο ελεγχόμενο χώρο, πρόσεχε καλά τα άνθη καθώς μπορεί να ξεραθούν πολύ γρήγορα και να σου χαλάσουν το προϊόν. Αν αυτή η περίπτωση ισχύει για εσένα, πρέπει κάπως να αυξήσεις την υγρασία σου.
Οι παπάδες σου θα στεγνώσουν σε μια περίοδο πέντε με δέκα ημερών, εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Θα παρατηρήσεις ότι τα κλωνάρια λυγίζουν αλλά δε σπάνε τελείως. Τα άνθη τότε είναι στο σημείο που έχουν στεγνώσει αλλά έχουν διατηρήσει τα υγρά που χρειάζονται. Όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο, είναι ώρα για τη διαδικασία του curring που σημαίνει ότι βάζεις τα φυτά σε βάζα όπου τα διατηρείς για τουλάχιστο δέκα ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων τα ανοίγεις τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ώστε να αναπνεύσουν.
Και επιτέλους έρχεται η στιγμή που μπορείς να απολαύσεις το προϊόν σου. Καθώς χαλαρώνεις και παίρνεις την πρώτη τζούρα, ένα χαμόγελο σχηματίζεται στα χείλη σου που το αξίζεις απολύτως.
Αναδημοσίευση από τη 10η σελίδα του 4ου τεύχους 2015 της Soft Secrets UK edition. Τίτλος πρωτότυπου “The autumn is coming!” του Demian Vrij.
Μετάφραση, gr420.info