Ξεκινάς λοιπόν μία εσωτερική καλλιέργεια. Μια οργανωμένη εσωτερική καλλιέργεια. Στην οποία θέλεις να θέσεις έναν στόχο. Και φυσικά να τον πετύχεις. Ωραία. Ακούω από καλλιεργητές να λένε ότι θέλουν να πάρουν ας πούμε 100 γραμμάρια από κάθε φυτό. Ή ότι θέλουν να βγάλουν μισό κιλό από ένα τετραγωνικό μέτρο ή ακόμη ότι θέλουν να πάρουν Χ γραμμάρια από μια 400άρα Η συγκεκριμένες φράσεις είναι ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΕΣ φίλοι μου χασικλήδες. Και οι παράγοντες που εξαρτώνται αυτά το αποτελέσματα είναι πολλοί επίσης. Οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το πρώτο και πιο βασικό πράγμα που θα πρέπει να σκεφτούμε και να υπολογίσουμε είναι η ποσότητα που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας ώστε, να μην ξαναχρειαστεί ποτέ, να αγοράσουμε την κακής ποιότητας φούντα που παίζει στη μαύρη αγορά αλλά να μη ρισκάρουμε και περισσότερο βάζοντας παραπάνω φυτά από αυτά που χρειαζόμαστε.(δυστυχώς στην Ελλάδα η νομοθεσία υπολογίζει τον αριθμό των ριζών)
Ας πούμε λοιπόν ότι είμαι ένας φυσιολογικός καπνιστής ο οποίος χρειάζεται 1 γραμμάριο την ημέρα για προσωπική χρήση (εννοείται πάντα για προσωπική χρήση). Οπότε χρειάζομαι 30 γραμμάρια το μήνα. Πες και 10 για να κερνάω τα φιλαράκια, 40 γραμμάρια το μήνα. Συνήθως η κάνναβη φωτοπεριόδου μπορεί να δώσει σοδειά ανά 4 μήνες περίπου.
Εφ΄ όσον είμαστε σε εσωτερικό χώρο, μπορούμε να έχουμε μέχρι και 3 σοδειές το χρόνο. Αν δουλέψουμε αυτόματες ποικιλίες τότε μπορούμε να βγάλουμε και 4 σοδειές.(προσωπικά δεν το προτείνω. Τα αυτόματα είναι καλά μέχρι ενός σημείου. Όχι για το καθημερινό μας χόρτο.) οπότε χρειαζόμαστε το 4μηνο 160 γραμμάρια. Ας πούμε 200 για να είμαστε άνετοι. 🙂
Αφού καταλήξαμε στο πόσο χρειαζόμαστε, το επόμενο βήμα είναι η επιλογή χώρου. Ένας κανόνας λέει ότι στο 1 τετραγωνικό μέτρο μπορούν να χωρέσουν στενάχωρα, 350-400 γραμμάρια σαν όγκος παπάδων. Στεγνό αυτό το βάρος. ζωντανά τα φυτά θα είναι πολύ περισσότερο. Για να υπολογίζετε το χώρο που χρειάζεστε πάνω κάτω πάντως, ο κανόνας δουλεύει. Οπότε για 200 γραμμάρια θεωρητικά χρειαζόμαστε minimum 0,5-0,6 τετραγωνικά μέτρα. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και δεν κατορθώνονται εύκολα. Οπότε πάντα θα υπολογίζετε παραπάνω. Ένα τετραγωνικό μέτρο νομίζω ότι θα ήταν το ιδανικό για το παράδειγμα μας.
Οπότε αφού σχεδιάσαμε και το χώρο μας, το τελευταίο που πρέπει να επιλέξουμε είναι το φως. Αυτό εκτός από το θεωρητικό κομμάτι (το πόσο χρειαζόμαστε δηλαδή) υπάρχει και το θέμα της κατανάλωσης που ειδικά εμάς τους Έλληνες μας καίει. Γενικώς οι λάμπες καλλιέργειας καίνε πολύ οι άτιμες. Η κάνναβη για να μεγαλώσει τόσο πολύ σε τόσο λίγο χρόνο, θέλει πολύ φως και το τίμημα αυτής της ιδιαιτερότητας του λατρεμένου μας φυτού, το πληρώνουμε στη Δ.Ε.Η. Σε χώρο κάτω από ενός τετραγωνικού μέτρου, δύσκολα βάζουμε λάμπα υψηλής εκκένωσης (hid) γιατί έχουμε θέμα με τις θερμοκρασίες. Αν καταφέρουμε και τη βολέψουμε, μια HPS 250 watt, είναι καλή για το παράδειγμα μας. Θεωρητικά οι νατρίου μέχρι τα 400 watt αποδίδουν 0,5-1 γραμμάρια ανά watt. Οπότε είμαστε κοντά στους στόχους μας. Αν έχουμε 1 τ.μ και πάνω τότε μια 400άρα η ακόμη και μια 600άρα θα ήταν ιδανική.
Όσο περισσότερο φως βάζουμε τόσο το καλύτερο. Απλά όταν χρησιμοποιούμε τις παλιάς τεχνολογίας λάμπες υψηλής εκκένωσης, έχουμε πρόβλημα με θερμοκρασίες. Αυτό το πρόβλημα τείνει να λυθεί τελείως με την κατασκευή φωτιστικών πάνελ για καλλιέργεια κάνναβης από Led. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα στην αγορά. και η ελληνική εταιρία ΑstirGrows η οποία κατασκευάζει led panels, έχει βγάλει ένα πολύ αξιόλογο μοντέλο. Σε λίγα χρόνια από τώρα τα led θα είναι το νούμερο 1 στις εσωτερικές καλλιέργειες. Και είναι λογικό μιας και είναι νέα τεχνολογία με πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από τις ήδη υπάρχουσες επιλογές.
Οπότε για να συνοψίσουμε, στο παράδειγμα μας, για 200 γραμμάρια χόρτο ανά 4 μήνες χρειαζόμαστε ένα χώρο μέγιστο ενός τετραγωνικού μέτρου και φως 400 watt max, οπότε πλέον κανονίζουμε και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Δηλαδή τι ποικιλίες θα διαλέξουμε ανάλογα με το χώρο που έχουμε και το χρόνο που διαθέτουμε, καθώς και πόσα φυτά θα βάλουμε. Αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να μεγαλώσουμε τα φυτά μας.
Αν ξέρουμε από την αρχή τι ζητάμε, είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν ξεκινάμε με στόχος υπερβολικούς και υπεραισιόδοξους, τότε πιθανότερο είναι να απογοητευθούμε.
Καλές καλλιέργειες.
Psynobi