Καλώς ή κακώς ένας καλλιεργητής με περιορισμένο χώρο θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει θηλυκοποιημένα σπόρια για να γλιτώσει το μπελά του να μεγαλώνει ένα νούμερο φυτών από τα οποία θα πρέπει να ξεριζώσει τα μισά με το που δείξουν ότι είναι αρσενικά.
Γι αυτό τον τρόπο και πλήρως δικαιολογημένα καταφεύγουν σε θηλυκοποιημένους σπόρους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη (αλλά όχι απόλυτη) πιθανότητα για να βγάλουν θηλυκά φυτά. Η έλλειψη απόλυτης βεβαιότητας για το αποτέλεσμα θηλυκού φυτού έχει οδηγήσει τους σποράδες (breeders) να ονομάσουν τους σπόρους αυτούς feminized (θηλυκοποιημένοι) και όχι female (θηλυκοί).
Αρκετός κόσμος είναι ενάντια στους θηλυκοποιημένους σπόρους λόγο διατήρησης του γενετικού υλικού, κάτι που το καταλαβαίνω για όσους ασχολούνται έστω και πειραματικά με ανάπτυξη σπόρων, αλλά όσο αφορά τον απλό καλλιεργητή που τον ενδιαφέρει το άσπορο αποτέλεσμα, τα θηλυκοποιημένα σπόρια δουλεύουν μια χαρά. Το μόνο πρόβλημα είναι η τιμή τους που σε ορισμένα strains πιάνει και τα δέκα ευρώ το σπόρι.
Μην ανησυχείτε όμως! Με λίγο μεράκι δεν είναι δύσκολη η παραγωγή θηλυκοποιημένων σπόρων.
Παραγωγή θηλυκοποιημένων σπόρων με κολλοειδή άργυρο.
Η μέθοδος παραγωγής θηλυκοποιημένων σπόρων με κολλοειδή άργυρο είναι αυτή που υπόσχεται τα καλύτερα αποτελέσματα και είναι αρκετά απλή. Με το που το φυτό γίνει μιας το πολύ δύο εβδομάδων (εξαρτάται από πόσο θέλετε να το κρατήσετε σε ανάπτυξη) αρχίζετε να το ψεκάζετε με κολλοειδή άργυρο των 20ppm. Το ψέκασμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο, καλύτερα τρεις φορές την ημέρα. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι ότι ενώ το φυτό όταν μπει στην ανθοφορία θα αρχίσει να ανθίζει σα θηλυκό, τα άνθη του θα αλλάξουν και θα γίνουν μπανάνες αρσενικού. Από εκεί και πέρα το αντιμετωπίζετε σαν αρσενικό φυτό. Περιμένετε για να βγάλει γύρη και μετά το πετάτε. Σημαντικό, δεν κάνει να το χρησιμοποιήσετε για τίποτα, μετά τη γύρη το φυτό θα είναι για πέταμα!
Υπάρχουν ένα δυο πραγματάκια στα οποία πρέπει να έχετε το νου σας. Σε πρώτη φάση, το φυτό θα αργήσει να αλλάξει από θηλυκό σε αρσενικό. Κοινώς αν έχετε σκοπό να το κρατήσετε με άλλα φυτά που σκοπεύετε να γονιμοποιήσετε, πρέπει να το βάλετε πιο νωρίς σε άνθιση ώστε να προλάβει να γυρίσει σε αρσενικό και να παράγει γύρη ώστε να γονιμοποιήσει τα θηλυκά αρκετά νωρίς ώστε να προλάβουν να ωριμάσουν οι σπόροι. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε γύρω στις δύο βδομάδες αβάντζο προτού γυρίσετε σε ανθοφορία τα θηλυκά προς γονιμοποίηση.
Πρέπει να είστε προσεκτικοί στο ψέκασμα. Ότι ψεκάζεται δεν πίνεται και θα πρέπει να πεταχτεί. Αν λοιπόν δεν έχετε το φυτό σας σε ξέχωρο μέρος από τα υπόλοιπα φυτά, θα πρέπει να το απομακρύνετε όταν το ψεκάζετε για να μην διακινδυνεύσετε όλη τη σοδειά σας.
Όσο αφορά τον κολλοειδή άργυρο, μπορείτε να τον βρείτε σε μέρη με καλλυντικά, αλλά το μπορείτε να τον κάνετε και μόνοι σας καθώς είναι απλούστατο. Χρειάζεστε αποσταγμένο νερό, μια εννιάβολτη μπαταρία, δύο καλώδια και δύο κομμάτια ασήμι καθαρής ποιότητας (.999). Συνδέετε τον κάθε πόλο της μπαταρίας με ένα κομμάτι ασήμι χρησιμοποιότανς το καλώδιο, και το βάζετε σε ένα δοχείο που είναι γεμάτο με το απεσταγμένο νερό. Προσοχή ώστε μόνο το ασήμι να είναι μέσα στο νερό και όχι τα καλώδια που συνδέονται με την μπαταρία! Αφήστε το για 24 ώρες και έτοιμο το διάλυμά σας με τον κολλοειδή άργυρο. Στην ακόλουθη φωτογραφία που τσιμπήσαμε από το GrowWeedEasy.com φαίνεται αναλυτικότατα πως πρέπει να γίνει η διαδικασία.