Δύο τρόποι υπάρχουν για να κάνουμε ένα φυτό. Ο πρώτος και ευκολότατος είναι από σπόρο, φυτεύουμε το σπόρο, βγαίνει το φυτό. Ο δεύτερος είναι μέσω κλωνοποίησης.
Γιατί να θέλει κάποιος να κάνει κλώνους;
Με την κλωνοποίηση παίρνουμε ένα φυτό ακριβώς ίδιο όπως το μητρικό φυτό ενώ από σπόρο δεν ξέρουμε ακριβώς τι φαινότυπο μπορεί να βγει. Έτσι για κάποιον που έχει βρει κάποιο φυτό που το γουστάρει τρελά και θέλει να το κρατήσει, η κλωνοποίηση του δίνει αυτή την ευκαιρία. Με κλώνους επίσης μπορεί κάποιος να κάνει μαζική παραγωγή φυτών, μία καλή μητέρα μπορεί να δώσει πάρα πολλούς κλώνους και να συνεχίσει να τους δίνει ανά δύο εβδομάδες που παίρνει για να ξαναμεγαλώσουν. Είναι επίσης ένας ωραίος τρόπος για να μοιράζεσαι ένα φυτό με κάποιον άλλο καλλιεργητή.
Πως γίνεται η κλωνοποίηση
Η κλωνοποίηση δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να κόψουμε ένα κλωνάρι από το φυτό και να το βάλουμε κάπου όπου θα βγάλει ρίζες. Αυτό φυσικά γίνεται με μπόλικους τρόπους. Μπορείς πολύ απλά να κόψεις ένα κλωνάρι από το φυτό σου και να το βάλεις σε ένα ποτήρι νερό. Δε θα έχεις σίγουρα επιτυχία και θα αργήσει αρκετά αλλά είναι ένας τρόπος που πιάνει και το λέω από προσωπική πείρα γιατί είχα την περιέργεια αν γίνεται και το έκανα σε ένα Critical Mass πριν από 1,5 χρόνο.
Βέβαια δε συνίσταται αυτός ο τρόπος, απλά το γράφω για να δείξω ότι δεν είναι και rocket science το να πάρουμε κλώνο και να τον κάνουμε να ριζώσει. Υπάρχουν όμως καλύτερες μεθόδοι.
Φροντίστε το μητρικό φυτό να είναι σε καλή κατάσταση και σαφώς χωρίς ασθένειες. Ανάλογα με το μέγεθός του, μπορείτε να πάρετε και περισσότερους κλώνους.
Πάρτε ένα ξυράφι ή ένα ψαλίδι που να κόβει καλά, όχι αυτά τα απλά του σπιτιού που μπορεί να τσακίσουν κάτι αντί να το κόψουν, και κόψτε το κλωνάρι σε μήκος περίπου στα δέκα εκατοστά. Η εγκοπή που θα γίνει να μην είναι τελείως κάθετη, να την κάνετε σε μια γωνία 45 περίπου μοιρών. Μπορείτε επίσης να σχίσετε λίγο τη βάση του κλώνου ώστε να εκθέσετε ακόμα περισσότερο εσωτερικό κορμού από όπου θα βγούν οι ρίζες.
Ακολούθως βουτάτε τη βάση του κλώνου σε κάποια ορμόνη ριζοβολιάς, υπάρχουν πολλές που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα, και ύστερα βάζετε τον κλώνο σας στο μέρος που θέλετε να ριζώσει.
Προσωπικά προτείνω τα λεγόμενα jiffies ή σε κυβάκια πετροβάμβακα (όχι αυτόν από οικοδομικά υλικά όμως). Μην ξεχάσετε να ψαλιδίσετε τα φύλλα του κλώνου σας. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι ώστε να μη δώσει ο κλώνος δύναμη για ανάπτυξη στην κορυφή, αλλά να δώσει για ρίζες.
Ο χώρος που πρέπει τώρα να μπει ο κλώνος μας πρέπει να έχει 80% υγρασία και βάλε. Μην ξεχνάμε ότι ο κλώνος δεν έχει ακόμα ρίζες και όλη του την υγρασία την παίρνει από τα φύλλα του, οπότε είναι άκρως σημαντικό στοιχείο για την επιτυχή κλωνοποίηση. Θα συνιστούσα ή να αγοράσετε κάποιο από τα κιτ που υπάρχουν για κλωνοποίηση, ή να κατασκευάσετε ένα διάφανο θόλο όπου θα μπεί ο κλώνος και θα διατηρείται η υγρασία.
Από άποψη φωτός δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις, απλά αποφύγετε το πολύ δυνατό φως. Μπορείτε άνετα να τους βάλετε σε ένα ντουλαπάκι μαζί με μια μικρή λάμπα ή ένα μικρό LED πανελάκι, και τα δύο θα κάνουν δουλειά. Δίνετε τους όσο φως θα δίνατε και σε φυτά σε ανάπτυξη, δηλαδή από 24/0 έως 18/6, ότι βολεύει τις ανάγκες σας. Ανάλογα με την ποικιλία του φυτού που κλωνοποιείτε θα περιμένετε να δείτε αποτελέσματα, δηλαδή ρίζες, σε πέντε με δέκα μέρες, ίσως και λίγο παραπάνω.
Τόσο απλά ήταν. Τώρα μπορείτε να αρχίσετε ένα φυτό και να το κρατήσετε επί της ουσίας για χρόνια. Επίσης αν έχετε και άλλους γνωστούς καλλιεργητές θα ζήσετε και τη χαρά του μοιράσματος των φυτών.
Καλές κλωνοποιήσεις