Η εκβίαση της άνθισης στην κάνναβη από σπόρι, μπορεί να φέρει υπέροχη ποιότητα, άνθη με ρητίνη και στο εν τω μεταξύ γλιτώνεις χώρο, χρόνο και χρήμα. Για αυτούς με προβλήματα χώρου είναι win-win!
Θέλεις να μεγαλώσεις από σπόρι γρηγορότερα και ευκολότερα; Ένας γρηγορότερος και πιο οικονομικός τρόπος για να καλλιεργήσεις, είναι χωρίς άνθιση, από σπόρι σε άνθιση, 12-12 κύκλος φωτός.
Καλλιεργώντας ένα φυτό φωτοπεριόδου σε καθεστώς 12-12 είναι μια λύση στο πρόβλημα χώρου και πόρων. Αυτή η μέθοδος αφαιρεί την περίοδο ανάπτυξης και εκβιάζει το φυτό να πάει κατευθείαν στην άνθιση από βλαστάρι. Οι αποδώσεις είναι χαμηλότερες φυσικά από την κανονική μέθοδο που περιλαμβάνει και ανάπτυξη, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο γρήγορα και έχουν και μερικά πλεονεκτήματα.
Ο φωτισμός 12-12, φέρνει τον κύκλο καλλιέργειας στις 7-9 βδομάδες κατά κύριο λόγο, και όχι τον μεγαλύτερο χρόνο που χρειάζεται όταν δίνουμε στα φυτά και χρόνο ανάπτυξης. Για όσους έχουν περιορισμό χώρου και για αυτούς που προτίθενται να πειραματιστούς και να το δοκιμάσουν, μπορεί να είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
Τι είναι το 12-12;
12-12 αναφέρεται στις ώρες φωτός και σκοταδιού όπου εκτίθεται ένα φυτό κάνναβης – 12 από το καθένα. Συνήθως, ένα φυτό κάνναβης εκτίθεται αρχικά σε έναν κύκλο 18-6. Αυτό λέει στο φυτό της κάνναβης ότι οι συνθήκες είναι καλές για ανάπτυξη και αφοσιώνεται στην ανάπτυξη μεγέθους και φυλλώματος. Όταν ο κύκλος φωτός αλλάξει σε 12-12 (είτε φυσικά είτε με ανθρώπινη παρέμβαση), λέει στην κάνναβη ότι οι εποχές αλλάζουν και είναι ώρα για άνθιση. Με την εκβίαση του 12-12 από την αρχή, το φυτό της κάνναβης πηγαίνει αμέσως στην άνθιση, στην απόπειρά του να αναπαραχθεί. Επί της ουσίας κοροϊδεύεις το φυτό να νομίζει ότι η εποχή ανάπτυξης έρχεται στο τέλος της και πρέπει να παράξει άνθη άμεσα.
Μέθοδος
Καλλιεργώντας 12-12 είναι τόσο απλό όσο να αλλάξεις τον χρονοδιακόπτη στον κύκλο φωτός σου, δίνοντας στα φυτά ίσο ποσό μέρας και νύστας από τη στιγμή που θα βλαστήσουν. Τα φυτά θα δείχνουν διαφορετικά από ένα φυτό που διαβαίνει και τον κύκλο ανάπτυξης. Οι ορμόνες που επηρεάζονται από το φως κάνουν στο ψηλότερο κλωνάρι τον μεγαλύτερο παπά. Αυτή η μέθοδος σχεδόν εγγυάται ανάπτυξη ανθών στον κύριο κορμό σε κάθε μικρό φυτό. Δηλαδή θα μεγαλώνεις ένα παπά με λίγα παρακλάδια – το φυτό θα είναι στην ουσία ένας παπάς από μόνο του. Να βεβαιωθείς ότι θα του βάλεις κάποιο στήριγμα.
Τα υπόλοιπα στα οποία θα έδινες προσοχή κατά μια κανονική καλλιέργεια, παραμένουν απαράλλακτα και σημαντικά. Το ph και η ποιότητα του νερού, η μίξη των λιπασμάτων, ο έλεγχος εντόμων και οργανισμών, το υπόστρωμα, το EC/ppm όλα παίζουν μεγάλους ρόσους στο σκοτάδι και επηρεάζουν το τελειωτικό προϊόν.
Μεγαλώνοντας με αυτό τον τρόπο απαιτεί όλη τη γνώση που θα χρειαστείς για να ανθίσεις φυτά με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, και η ρουτίνα συντήρησης παραμένει ως έχει. Τα φυτά, ενώ είναι μικρά τα φέρεσαι όπως και αν ήταν κάτω από κανονικό κύκλο φωτός. Όπως, κάνεις πιο συχνά slush, κάθε 10 ημέρες το πολύ για να αποφύγεις τη συσσώρευση αλάτων στις μικρές γλάστρες.
Με την κατάλληλη τεχνική και κάποιο καλό σπόρο κάνναβης, δεν είναι απίθανο να πιάσεις και το 1 γραμμάριο ανά watt φωτισμού. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα 250 γραμμαρίων σε 7-9 εβδομάδες από ένα φως 250watt σε ένα μικρό χώρο!
Πλεονεκτήματα
-Τα φώτα έχουν πλήρη διείσδυση μέχρι το πάτωμα. Έχε το νου σου στην υγρασία του χώματος καθώς τα φώτα θα ξεράνουν το υπόστρωμα πιο γρήγορα από όταν προστατεύεται από το φύλλωμα.
-Αυτή η μέθοδος είναι γρήγορη. 7-9 εβδομάδες κατά μέσο όρο.
-Λιγότερο πρόβλημα στο καθάρισμα του φυτού (trimming) καθώς υπάρχουν λιγότερα φύλλα στους παπάδες.
-Είναι ευκολότερο να χειριστείς τα φυτά.
-Μεγαλώνουν σε μικρούς χώρους.
-Γλιτώνεις χρήμα
Οικονομία χώρου
Φυτά με λίγα παρακλάδια χρειάζονται λιγότερο χώρο μεταξύ τους, κι έτσι έχουμε μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Για παράδειγμα: Μία 15λιτρη γλάστρα παράγει ένα φυτό με μεγάλο όγκο και δύσκολο στη συντήρηση σε ένα μικρό χώρο. Τέσσερις γλάστρες των 3,5 λίτρων στον ίδιο χώρο μπορούν να παράγουν εξίσου ποσότητα με το πλεονέκτημα ότι είναι ευκολότερα να τα γυρίσεις ώστε να παίρνουν φώς από όλες τις πλευρές. Η καλλιέργεια είναι ευκολότερη καθώς κάθε φυτό είναι 100% προσβάσιμο και ευκολότερο να κινηθεί. Δεν υπάρχει λόγος για ξεχωριστό χώρο για άνθιση ή χρόνος που να χάνεται σε πρόγραμμα 18-6. Οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν κάτω από τα φώτα που λειτουργούν σε 12-12.
Αποδοτική χρήση των πόρων
Υπάρχει λιγότερη ανάγκη για πόρους σε όλη την καλλιέργεια
Θα δείτε ότι μόνο το μισό νερό αναλώνεται με λιγότερη υγρασία λόγο της εξάτμισης, και χρησιμοποιείς μόνο το ένα τρίτο των λιπασμάτων. Η χρήση CO₂ και ηλεκτρισμού μειώνεται κατά το εκπληκτικό ποσό των 650 ωρών ετησίως.
Ο χρόνος που αφοσιωνόταν στην περιποίηση του φυτού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης όπως κορφολόγημα, δέσιμο κλαδιών και άλλες τεχνικές, είναι τώρα άχρηστες και ελευθερώνεται ο πιο πολύτιμος πόρος σου, ο χρόνος.
Καθαρότητα
Πάντα να είσαι σίγουρος για την αποστείρωση του χώρου μετά από κάθε καλλιέργεια.
Κράτα ένα μάτι για μούχλα καθώς ο χώρος θα παίρνει λιγότερο φως και υπάρχουν ευκαιρίες για μούχλα να αναπτυχθεί σε θερμές σκοτεινές γωνίες.
Επιπλέον σημειώσεις
Υπάρχουν κάποιοι που μισούν αυτή τη μέθοδο, αλλά πολλοί την αγαπάνε. Αυτούς που τη μισούν τείνουν να είναι αυτοί που δεν την έχουν δοκιμάσει. Δοκίμασέ την και μετά βλέπεις τι δουλεύει για εσένα. Ακόμα και αν αποφασίσεις να μην τη χρησιμοποιήσεις στο μέλλον, θα έχεις αναπτύξει τη γνώση σου ως καλλιεργητής.
Μερικές σατίβες θα φτάσουν τα 1,2 μέτρα με αυτή τη μέθοδο οπότε η επιλογή του είδους από την αρχή είναι σημαντικός παράγοντας. Οι ίντικες είναι η εύκολη επιλογή για την μέγιστη διαχείριση χώρου. Είναι κατά κανόνα μικρότερες και το 12-12 θα τις κρατήσει διαχειρίσιμες. Θα απολαύσεις μικρές γλάστρες με παπάδες, σαν μια μινιατούρα αρωματικού δάσους. Οι παπάδες που παράγονται από αυτή τη μέθοδο είναι ίδιοι στην γεύση και στο άκουσμα φυσικά με τους παπάδες που θα έπαιρνες από φυτά που πέρασαν από το στάδιο ανάπτυξης. Στο κάτω κάτω, το να βάζεις παπάδες στα βάζα πιο συχνά και με μεγαλύτερη ταχύτητα είναι κάτι το καλό, σωστά;