Έφτασες λοιπόν στο σημείο, όπου το δέντρο σου είναι έτοιμο να κοπεί, κοινώς τα κατάφερες να φτάσεις εκεί που ονειρευόσουν από την ώρα που φύτεψες το σπόρο!
Το σωστό στέγνωμα και η καλή ωρίμανση, μπορεί να ευθύνονται έως και για το 50% της ποιότητας του τελικού αποτελέσματος. Για αυτό φρόντισε να ακολουθήσεις όσο πιο σωστά μπορείς τα βήματα που χρειάζονται για να φτάσεις στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αφού λοιπόν, έχεις κόψει, τριμάρει και καθαρίσει τους παπάδες από τα φύλλα και τα κλαδιά είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.
ΣΤΕΓΝΩΜΑ (Drying)
Βρίσκουμε ένα κλειστό χώρο. Κατά προτίμηση ένα κουτί, ένα ντουλάπι ή μια ντουλάπα. Κάποιοι θα σας πουν για χαρτοσακούλες αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ σωστό τρόπο. Αφού λοιπόν βρούμε το ”κουτί” μας πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κρεμάσουμε μέσα τους παπάδες χωρίς να ακουμπάνε στα τοιχώματα ή μεταξύ τους. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια αυτή, μιας και η μούχλα ειδικά κατά το στέγνωμα, καραδοκεί. Πάρε λοιπόν σχοινάκια και δέσε τα από την μια άκρη της κούτας στην άλλη και παράλληλα μεταξύ τους. Άσε και λίγα εκατοστά αέρα μεταξύ τους.
Πριν φτιάξεις την κατασκευή, καλό είναι να υπολογίσεις το μέγεθος των παπάδων. Είπαμε αν γίνεται να μην ακουμπάνε πουθενά. Κρέμασε λοιπόν τους παπάδες έναν-έναν από τα σχοινάκια και άστους να αιωρούνται μέσα στην κούτα. Ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας/υγρασίας που θα έχεις, ο χρόνος που πρέπει να μείνουν στο κουτί είναι από 5-15 μέρες. Συνήθως σε νορμάλ συνθήκες δεν παίρνει πάνω από 7 έως 10 μέρες. Υπάρχει μια θεωρία που λέει: εάν έχεις πχ 60% υγρασία στο χώρο που θα γίνει το στέγνωμα θα υπολογίζεις 6 μέρες + 1. αν έχεις 70% τότε 7 + 1 και πάει λέγοντας… Η κούτα δεν πρέπει να παίρνει καθόλου φως. Αν τα έχεις σε άλλο χώρο (πχ δωμάτιο) φρόντισε να είναι και αυτός σκοτεινός.
4 είναι τα βασικά που πρέπει να υπολογίσεις. Θερμοκρασίες 15-20 C, υγρασία από 60-70%, σχετική ανακύκλωση αέρα, σκοτάδι.
Αν έχεις απλώσει τους “ανθούς” σου σε μεγάλο χώρο και όχι σε κουτί (π.χ ντουλάπα/δωμάτιο κλειστό) καλό θα ήταν να φροντίσεις με κάποιο ανεμιστηράκι να ανακυκλώνεις τον αέρα του χώρου. Οπότε φροντίζεις από κάπου να μπαίνει μέσα αέρας φρέσκος. Είτε αν χρησιμοποιείς δωμάτιο/ντουλάπα ανοίγοντας το 1-2 φορές την ημέρα, είτε ανοίγοντας μικρές τρυπούλες αν χρησιμοποιείς κούτα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ. ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ. ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ.
Ανάλογα λοιπόν με τις συνθήκες που έχεις καταφέρει να εξασφαλίσει στους παπάδες σου, σε 5-15 μέρες το στέγνωμα θα είναι έτοιμο. Κοιτάς καθημερινά και ελέγχεις σε τι κατάσταση βρίσκονται. Αν δεις ότι ξεραίνονται πολύ γρήγορα, τότε κάτι κάνεις λάθος και πρέπει να το κοιτάξεις. Κανονικά μετά από 7-10 μέρες περίπου, οι παπάδες εξωτερικά θα δείχνουν στεγνοί, πιαστους και δες πως είναι, μην τους “ενοχλείς” καθημερινά όμως. Αυτή η κόλλα που μένει στα χέρια σου όταν τους τρίβεις, είναι κρύσταλλοι που χάνεις…
Ένας τρόπος να βεβαιωθείς ότι έχουν στεγνώσει είναι να λυγίσεις ένα κλαδάκι(από τα χοντρά κατά προτίμηση). Αν αυτό σπάσει και δεν λυγίσει τότε είναι έτοιμα. Υπάρχει περίπτωση να βλέπεις ότι ο παπάς εξωτερικά είναι στεγνός και το κλαδί να μην σπάει. Συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση μην περιμένεις να ξεραθεί και το κλαδί. Κόψτα. Προσωπικά κρίνω μόνο από την κατάσταση του παπά και σπάνια από το κλαδί. Όπως σε βολεύει…
Αφού λοιπόν έχουν στεγνώσει σωστά θα πρέπει τα φυλλαράκια που έχει επάνω ο παπάς όταν τα τρίβεις να θρυμματίζονται, η φούντα να σπάει με τα δάχτυλα αλλά, όταν την πιέζεις να νιώθεις ότι μέσα έχει ακόμη υγρασία, είσαι έτοιμος, περίπου δηλαδή. Βασικά μπορείς να πιεις αλλά σε διαβεβαιώνω ότι ακόμη η φούντα σου δεν έχει φτάσει στο 100% της απόδοσης της, ειδικά από γεύση/άρωμα.
ΩΡΙΜΑΝΣΗ (Curing)
Εδώ λοιπόν ξεκινάει το curing. Ελληνικά η ωρίμανση. Το curing κάνει την κάνναβη να έχει καλύτερη γεύση, άρωμα και το πιο σημαντικό, ολοκληρώνει την αποκαρβοξυλίωση. Μία διαδικασία κατά την οποία μετατρέπονται τα κανναβινοειδή από οξέα και φτάνει η κάνναβη στο μέγιστο της απόδοσης της. Η σωστή και τέλεια ωρίμανση, μπορεί να διαρκέσει εώς και 6 μήνες. Κατά βάση οι περισσότερες ποικιλίες στις 3 βδομάδες ωρίμανσης είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αν όμως καταφέρετε και κρύψετε σε κάποιο βαζάκι 1-2 παπάδες και τους “ξεχάσετε” για 1 τρίμηνο, θα καταλάβετε τη διαφορά.
Η φτηνότερη και πιο κλασική λύση είναι τα γυάλινα βαζάκια της μαρμελάδας (mason jar) με το χρυσό καπάκι. Προτιμήστε γυάλινα βάζα. Κάνουν την καλύτερη συντήρηση. Αρχίζεις λοιπόν και γεμίζεις τα βαζάκια με τους παπάδες. Με σύνεση. Να έχουν αέρα μεταξύ τους. Δεν υπάρχει λόγος να τα πατήσεις. Στα κλασικά βαζάκια του 1 λίτρου μπορείς να χωρέσεις 35-40 γραμμάρια άνετα και χωρίς πάτημα καθόλου.
Η όλη υπόθεση είναι, κάθε μέρα να ανοίγεις το βάζο για να φεύγει η υγρασία που έχει απελευθερωθεί από το εσωτερικό των παπάδων και να ανακυκλώνεται ο αέρας. Ανάλογα με το πόσο υγρούς έβαλες μέσα τους παπάδες, ίσως χρειαστεί να το ανοίγεις και 2 φορές τις πρώτες μέρες. Εγώ ανοίγω τις πρώτες 5-7 μέρες το βάζο μία φορά την ημέρα, βγάζω έξω τους παπάδες, τους απλώνω σε ένα τραπέζι και τους αφήνω ένα μισάωρο περίπου. (Αν δεν θέλεις να το κάνεις αυτό, κούνα με τα χέρια σου το βάζο πάνω κάτω να ανακατευθούν οι παπάδες. Αν υπάρχει αρκετή υγρασία θα προσέξεις ότι κολλάνε μεταξύ τους μέσα στο βάζο. Για αυτό και είναι καλό τις πρώτες μέρες να τους βγάζεις έξω για να παίρνουν καλό αέρα).
Περνάω με ένα χαρτί κουζίνας τα τοιχώματα και τον πάτο των βάζων για τυχόν υγρασία. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου μια βδομάδα. Μετά θα βρίσκονται σε ένα επίπεδο που θα καπνίζονται ευχάριστα. Τη δεύτερη βδομάδα θα ανοίγεις το βάζο πιο αραιά ή μην βγάζεις έξω τους παπάδες. Ρίχνε και ένα κούνημα τα βάζα. Άφηνε το ανοιχτό 10-15 λεπτά. Από εκεί και ύστερα βεβαιώσου ότι τα βάζα κλείνουν καλά και δεν περνάει καθόλου αέρας, βρες ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος και αποθήκευσε τα. Για καλό και για κακό φυσικά τσέκαρε 1-2 φορές τη βδομάδα τον πρώτο μήνα μην τυχόν και έχει μείνει κάποια υγρασία.
Πρόσεξε τώρα, υπάρχει μία μέθοδος που χρησιμοποιούν συχνά τα dispensaries και οι commercial growers. Βάζεις μέσα στο βάζο τους παπάδες την πρώτη μέρα. Βρες ένα πολύ μικρό υγρασιόμετρο. Να χωράει στο βάζο. Έχω βρει κάποια στο ebay που δεν έχουν πάνω από 4-5 ευρώ. Τοποθέτησε το μέσα στο βάζο μαζί με τους παπάδες και άφησε το 6 ώρες. Γενικά για να πάρεις σωστή μέτρηση υγρασίας σε έναν χώρο, πρέπει να αφήσεις το υγρασιόμετρο τουλάχιστον 4 ώρες. Η υγρασία δεν είναι όπως η θερμοκρασία. Αργεί να μεταβληθεί και αν τσεκάρουμε νωρίτερα, πιθανότατα να έχουμε λάθος ένδειξη. Αφού λοιπόν περάσουν οι 6 ώρες βλέπεις πόση υγρασία έχει μέσα στο βάζο.
- Αν είναι πάνω από 70% τότε βιάστηκες. Ξαναβάλε τους παπάδες μέσα στην κούτα και άστους κι άλλο εκεί.
- Αν είναι από 60-70% τότε αυτή είναι η τέλεια υγρασία για να ξεκινήσει η ωρίμανση.
- Αν είσαι κάτω από 60 % τότε έχεις στεγνώσει παραπάνω από ότι θα έπρεπε τις φούντες..
Αν είσαι στη δεύτερη περίπτωση, είσαι οκ. Ακολουθείς τη διαδικασία που είπαμε και τσεκάρεις καθημερινά την υγρασία. Όταν αυτή φτάσει από 55 εώς 60% τότε έχεις τελειώσει και δεν χρειάζεται να ανοίξεις ξανά τα βάζα παρά μόνο όταν είναι να βγάλεις για να πιεις.
Αν είσαι στην τρίτη περίπτωση μην αγχώνεσαι. Απλά κάνε τη διαδικασία στους μισούς χρόνους και μην ανοίγεις το βάζο πολλές φορές. Ίσως να χρειάζεται και μέρα παρά μέρα σε αυτή την περίπτωση. Επίσης ένα κόλπο αν τους έχεις στεγνώσει πολύ, είναι να τοποθετήσεις τα βάζα κλειστά σε χώρο που έχει πολύ υγρασία, σε κάποιο υπόγειο παράδειγμα. Σε μερικές μέρες και με καθημερινό και προσεκτικό έλεγχο, θα ξανααποκτήσουν λίγη από τη χαμένη τους υγρασία.
Το στέγνωμα και η ωρίμανση είναι πολύ σημαντικά. Μην τα αμελείς. περίμενες 3-4 μήνες το δέντρο να ωριμάσει. δεν αξίζει να περιμένεις λίγο ακόμη ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα?
Καλή τύχη!!!
Psynobi