Μετά και την πετυχημένη διοργάνωση της Πρώτης Έκθεσης Κάνναβης στην Ελλάδα στην οποία βρέθηκαν όχι μόνο κάποιοι γνωστοί πολιτικοί, που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε μία χειροπιαστή κίνηση προς την απελευθερωτική κατεύθυνση, αλλά και μορφές του χώρου τύπου Rick Simpson που βοήθησε χιλιάδες ασθενείς με το λάδι κάνναβης που παρήγαγε, η κουβέντα περί χόρτου άναψε για τα καλά σε καφετέριες και ιντερνετικά φόρουμ.
Η εφημερίδα των συντακτών που κυκλοφόρησε στις 13-14/1/2018 κυκλοφόρησε με ένα άρθρο που είχε τίτλο: “Η νομιμοποίηση, οι τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες και οι παγίδες”. Το θέμα του κειμένου που υπέγραφαν η Ντίνα Δασκαλοπούλου, η Ιωάννα Σωτήρχου και η Αφροδίτη Τζιαντζή αφορούσε την αναμενόμενη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ελληνική επικράτεια. Με συνεντεύξεις έμπειρων ειδικών συμβούλων, καλλιεργητών και επιχειρηματιών που αναλύουν το θέμα στην πραγματική του διάσταση, αλλά και με παράθεση τόσο στοιχείων όσο και προβλέψεων, το γραπτό καταφέρνει να μιλήσει για το χόρτο χωρίς φόβο και πάθος.
Ναι μεν αναφέρει τις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν, το πιθανό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο και τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά επισημαίνει και τις παγίδες, τη δράση επιτήδειων, τους μεσάζοντες που ξέρουν να μυρίζονται το κέρδος και τον κυρίαρχο λαϊκισμό. Σύμφωνα με την αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Ασφορντ που εκπροσωπεί την task force LA Cannabis, oμάδα δράσης από 400 εταιρείες νόμιμης κάνναβης στο Λος Αντζελες, και την εταιρεία Ceres Strategies που βοηθάει εταιρείες κάνναβης να προσαρμοστούν στη νομοθεσία, υπάρχει λόγος να αισιοδοξούμε:
«Η Καλιφόρνια έχει πληθυσμό 38 εκατομμυρίων κατοίκων, όσο ο Καναδάς, και είναι η μεγαλύτερη αγορά νόμιμης κάνναβης στον κόσμο. Με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η νόμιμη αγορά κάνναβης αποδίδει τζίρο οκτώ δισ. δολαρίων ετησίως, ήδη από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, από τα οποία το ένα δισ. πήγε απευθείας στα κρατικά ταμεία – και μπορεί να επενδυθεί στην υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική μέριμνα».
Καλά τα λέει η Ελίζαμπεθ, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Καλιφόρνια θα μας πει κάποιος και θα έχει δίκιο. Ήρθε η ώρα σε αυτή τη χώρα να αφήσουμε τις υπερβολές και τις ανούσιες συγκρίσεις με το εξωτερικό και να δούμε τι μπορεί να γίνει στα μέρη μας. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για μας ως αγορά, όχι μόνο λόγω του ευνοϊκού κλίματος και της ηλιοφάνειας, αλλά κυρίως γιατί εδώ υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας για την ιατρική έρευνα. Μπορούμε να συνεργαστούμε με επιστήμονες, καλλιεργητές, μονάδες επεξεργασίας, εξερευνώντας νέες δυνατότητες».
Το ίδιο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του Στίβεν Μέρφι, συνιδρυτή της Prohibition Partners. Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποιο είναι μέλλον της αγοράς νόμιμης κάνναβης στην Ελλάδα, η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Οπως με κάθε άλλη αυστηρά ελεγχόμενη βιομηχανία, η ανάπτυξη θα είναι αρχικά αργή, αλλά σύντομα θα συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της αγοράς. Αν το κάνει σωστά η Ελλάδα, θα μπορεί να δρέψει τους καρπούς από τα τεράστια κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά οφέλη μιας πλήρως νομιμοποιημένης βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης, όπως ακριβώς ο Καναδάς».
Η ιστορία δείχνει ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται πολύ στο να κάνει οτιδήποτε σωστά. Επομένως, το “σωστά” δεν είναι κάτι αυτονόητο, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά. Αν δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, αν στοχεύσουμε οργανωμένα στους μικρομεσαίους καλλιεργητές, αν δοθούν κίνητρα για νέους αγρότες και αν αντιληφθούμε εγκαίρως το timing, τότε έχουμε ελπίδες για κάτι καλό. Αρκούν όμως τα παραπάνω για να έχουμε θετικά αποτελέσματα; Η απάντηση, κατά την άποψή μου, είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι.
Το κλειδί της υπόθεσης δεν βρίσκεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Βρίσκεται στην αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας, στην αποτίναξη των μπατσικών και εκκλησιαστικών σκοταδιστικών αντιλήψεων, στις προοδευτικές ιδέες που πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια υπερνικώντας εδώ και τώρα το αραχνιασμένο παρελθόν και στο οριστικό ξεπέρασμα του λαϊκισμού. Όταν καταφέρουμε αυτά, τότε θα δούμε και πόσο χόρτο πιάνει ο σάκος στην Ελλάδα..