Από τα τέλη του φετινού Οκτώβρη, το Περού προστέθηκε στη λίστα των χωρών που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε με ευχαρίστηση μία πιο προοδευτική πολιτική σε σχέση με την κάνναβη σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.
Κάτι ανάλογο έγινε πρόσφατα σε Κολομβία, Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή και Ουρουγουάη που αντιλήφθηκαν τις αδιαμφισβήτητες θεραπευτικές δυνατότητες του φυτού και το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσδίδει στις επιστημονικές έρευνες, αλλά και σε πολλούς ιατρικούς τομείς. Η απόφαση της περουβιανής κυβέρνησης δεν ήταν εύκολο να παρθεί. Αντιθέτως, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για ευνόητους λόγους: Το Περού, η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη, μαστίζεται από την εγκληματικότητα που προκαλεί το εμπόριο κοκαΐνης και οι συμμορίες που το ελέγχουν.
Ο πολιτικός Alberto de Belaunde λίγο πριν ψηφίσει το νομοσχέδιο δήλωσε: “Η επιστήμη είναι στην πλευρά μας. Ας μην αφήσουμε τους φόβους να μας προκαλέσουν παράλυση”. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις συμμορίες που πουλάνε ναρκωτικά, η πρόταση πέρασε και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση. Το Κογκρέσο ενέκρινε τη νομιμοποίηση που υποστήριξε ο Πρόεδρος Pedro Pablo Kuczynski με 68 ψήφους έναντι 5.
Μακριά από τις αδιανόητες κατασταλτικές πολιτικές εναντίον της κάνναβης και τις απαγορεύσεις που έχει υποστεί εδώ και δεκαετίες, αν υπολογίσεις τα πλεονεκτήματα που παρέχει σε σχέση με τα όποια “μειονεκτήματα”, τότε δεν χρειάζεται να το σκεφτείς και πολύ. Η χρήση της κάνναβης δεν είναι παράλογη και βέβαια δεν μπορεί να θεωρείται έγκλημα σε κανένα μέρος του πλανήτη. Το μόνο προκλητικό και διαρκές έγκλημα είναι η ποινικοποίηση της και το κυνήγι όσων θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα φυτό που μας προσφέρει η μάνα φύση.
Εκτός των άλλων, το κύριο επιχείρημα όσων ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης ήταν ότι το μέτρο αποσκοπεί στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων όπως μυϊκοί σπασμοί, χρόνιοι πόνοι, επιληψίες και καρκίνοι. Το σχέδιο που θα επιτρέπει τη ρυθμιζόμενη παραγωγή κάνναβης θα γίνει νόμος του περουβιανού κράτους μέσα στους επόμενους δύο μήνες.