Ενα χρόνο πριν, το Νοέμβριο του 2016, η Καλιφόρνια γινόταν η πέμπτη Πολιτεία των ΗΠΑ που επέτρεπε τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Είχαν προηγηθεί το Κολοράντο, το Όρεγκον, η Αλάσκα και η Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπως και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
Οι αποφάσεις υπερ της κάνναβης στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν το θέμα με ρεαλισμό, έδειχναν το δρόμο του μέλλοντος: Αργά ή γρήγορα, η νομιμοποίηση της κάνναβης και σε άλλες Πολιτείες της Αμερικής είναι μονόδρομος και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια από τώρα. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, επενδυτές, ακαδημαϊκοί ερευνητές και πολίτες θεωρούν ότι η καθολική νομιμοποίηση του φυτού σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ είναι προ των πυλών.
Ας δούμε το όλο ζήτημα με οικονομικούς όρους και νουμεράκια, που τόσο αγαπάνε στην παγκόσμια πρωτεύσουσα του καπιταλισμού, για να καταλάβουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται: Το 2014 το χόρτο στις ΗΠΑ ήταν μία υπόθεση-βιομηχανία 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Καθόλου άσχημα. Μέσα στο 2016 ο τζίρος της αγοράς έφτασε με άνεση το 1 δις δολάρια. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια που προέρχονται από άδειες, τέλη και φορολογικά έσοδα και καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.
Το 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης επί των πωλήσεων μαριχουάνας έχει οριστεί να προορίζεται αποκλειστικά για τα δημόσια σχολεία μέσω του προγράμματος επιχορήγησης «BEST-Building Excellent Schools Today». Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι σε λίγο καιρό τα έσοδα από την κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τη συντήρηση δρόμων ή την αγορά περιπολικών. Τραγική ειρωνία ή απλά business as usual; Η αγορά της κάνναβης είναι ικανή να δώσει πνοή σε περιοχές που έμοιαζαν να σβήνουν από το χάρτη και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, η εταιρεία ερευνών ArcView Market Research προέβλεψε ότι μέχρι το 2020 οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις της κάνναβης θα φτάσουν τα 21,8 δισ. δολάρια. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη, τότε η νόμιμη πώληση της μαριχουάνας θα αυξηθεί κατά 30% μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήδη, η αγορά της κάνναβης δυναμώνει καθημερινά στις ΗΠΑ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Υπάρχει εμπορικό σωματείο, εμπορικές δημοσιεύσεις, διασκέψεις για την επιχειρηματικότητα των γυναικών, επαγγελματικές σχολές (για τους καλλιεργητές) και ένα ειδικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που ονομάζεται CanopyBoulder. Το πρόγραμμα βοηθάει νεοσύστατες εταιρείες κάνναβης, προσφέροντας 20.000 δολάρια έναντι συμμετοχής 9,5% στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η μαριχουάνα και οι τρομερές οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει ανοίγουν αργά αλλά σταθερά τα μάτια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, πολλές τράπεζες δε συνεργάζονται με εταιρείες που ασχολούνται με κάνναβη, αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες να πηγαίνουν από τράπεζα σε τράπεζα ή να πληρώνουν τους πάντες και τα πάντα (εργαζόμενους, προμηθευτές, κτλ.) με μετρητά. Ο δρόμος όμως έχει ανοίξει διάπλατα και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να αναστρέψει την έλευση μιας πιο ανθρώπινης και προοδευτικής εποχής..