Κάνναβη: Μύθοι και πραγματικότητες

Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους.

Η συντηρητική ελληνική κοινωνία αρνείται να ξεκινήσει μία σοβαρή, δημόσια και ευρύτερη κουβέντα για το ζήτημα, αν και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να το κάνει. Ας γίνει λοιπόν η αρχή από εδώ φίλε αναγνώστη και ας γράψουμε με ειλικρίνεια για ένα θέμα ταμπού προτού μας προσπεράσουν once again οι παγκόσμιες εξελίξεις.

Οι άνθρωποι που, σε πείσμα των καιρών, επιμένουν να σκέφτονται λογικά προστίθενται καθημερινά στην πλευρά των υποστηρικτών του φυτού. Δεν έχει σημασία αν είσαι χρήστης ή όχι, βρισκόμαστε στο έτος 2017 και κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να σου πει τί, πόσο και πότε θα βάλεις στο κεφάλι σου και με ποιο τρόπο θα διασκεδάσεις χωρίς να βλάψεις κανένα. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να ενημερώνει με ακρίβεια και από εκεί και πέρα κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τις επιλογές του. Η κάνναβη είναι ένα φυτό, όπως όλα τα άλλα, και η αξιοποίησή της από το ανθρώπινο είδος έχει ξεκινήσει a long time ago. Η ανεύρεση σπόρων κάνναβης σε θρακικό τάφο του 3.000 π.Χ. στη σημερινή Ρουμανία και τα υφάσματα από κάνναβη που βρέθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν στο Ικόνιο της σημερινής Τουρκίας απλά πιστοποιούν τα αυτονόητα.

Σε ένα κόσμο που επιτρέπει, και πολύ καλά κάνει, τη χρήση αλκοόλ, παρά τις αποδεδειγμένες βλάβες που προκαλεί η χρόνια χρήση του, σε ένα κόσμο που διαφημίζει, και πολύ καλά κάνει, την οδήγηση δίτροχων και τετράχρονων οχημάτων, παρά τα τροχαία ατυχήματα και τους χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο (το 2016 έχασαν τη ζωή τους μόνο στους δρόμους της Ε.Ε. 25.500 άνθρωποι και άλλοι 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), σε ένα κόσμο που απενοχοποίησε, και πολύ καλά έκανε, τη χρήση της νικοτίνης, παρά τη δεδομένη τοξικότητά της, είναι κάπως υποκριτικό να εξακολουθούμε να μιλάμε για το αν η χρήση της κάνναβης “κάνει καλό” ή όχι.

Ο πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης επί των ναρκωτικών, καθηγητής David Nutt, δήλωνε τον Ιούνιο του 2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ότι πρέπει να απενοχοποιηθεί η χρήση των ναρκωτικών. Επίσης, σε μία κρίση ειλικρίνειας και βρετανικού κυνισμού είπε και τα εξής: “Αν είχαμε επιτρέψει τη διάθεση και κατανάλωση της κάνναβης κατά το πρότυπο των ολλανδικών καφετεριών, θα είχαμε μείωση του αλκοολισμού κατά 25%”… “Η νομοθεσία επί των ναρκωτικών στα τελευταία 40 χρόνια ήταν αποφάσεις που ελήφθησαν όχι με επιστημονικά κριτήρια αλλά με καθαρά πολιτικά”.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, ούτε να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Η χρήση του φυτού δεν λύνει κάθε πρόβλημα, δεν είναι σκοπός ζωής, ούτε έχει τις ίδιες επιδράσεις σε όλους τους ανθρώπους. Είναι όμως ιστορικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους (αντιμετώπιση φλεγμονών, θεραπεία ασθενειών, αναλγητική δράση, ιερατική έκσταση) εδώ και χιλιάδες χρόνια, εξαπλώθηκε ταχύτατα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει καταγραφεί παγκοσμίως ούτε ένας θάνατος που να οφείλεται στη χρήση κάνναβης. Ας σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και ας πούμε την αλήθεια: Το συγκεκριμένο φυτό απαγορεύθηκε για να ευνοηθούν κάποια άλλα προϊόντα στο πλαίσιο υλοποίησης μιας πολιτικής ατζέντας που χαράχτηκε στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Η κυρίαρχη δαιμονολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με το θέμα πηγάζει αποκλειστικά από τους μηχανισμούς της εξουσίας και συνήθως αναπαράγεται από άτομα που έχουν άγνοια. Το επόμενο βήμα είναι καταδικασμένο να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στις ευκαιρίες που προσφέρει το μέλλον και όχι στις ακατανόητες φοβικές απαγορεύσεις του παρελθόντος. Η αποποινικοποίηση της κάνναβης στην ελληνική επικράτεια θα φέρει μαζί της αρκετά οφέλη για όλους: Αύξηση των δημοσίων εσόδων, μείωση της εγκληματικότητας, νέες μορφές τουρισμού, ανάπτυξη τεχνών και επιστημών. Με λίγη τύχη, ίσως αποτελέσει και τη βάση μιας διαφορετικής κουλτούρας που θα συνδυάζει την οικολογία με το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την κατανόηση της μάνας φύσης.