Παρασκευή ελαίου κάνναβης με βουτάνιο

Αν και λίγο ετεροχρονισμένα, θα κρατήσω την υπόσχεσή μου και θα σας παρουσιάσω έναν ενδεικτικό οδηγό με κάποιες βασικές πληροφορίες για το πως να κάνετε Λάδι Κάνναβης με Βουτάνιο aka BHO. Επίσης θα δείξω με απλό τρόπο και μια διαδικασία καθαρισμού του λαδιού από τις παραφίνες που προ-υπάρχουν στο Βουτάνιο. Γι αυτούς που θέλουν να το ψάξουν περαιτέρω, στα Αγγλικά, ο όρος της διαδικασίας αυτής είναι winterizing και όπως καταλαβαίνετε έχει να κάνει με ψύξη…
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, η θεωρία και ο όγκος πληροφοριών είναι μεγάλος και η παρασκευή ελαίων Κάνναβης έχει γίνει επιστήμη πια, με εξαιρετικά δείγματα.
Σε καμία περίπτωση δεν έχω όλες τις γνώσεις και τα εργαλεία για ιδανικά αποτελέσματα, ούτε μπορώ να προσεγγίσω και να σας παρουσιάσω όλο το εύρος πληροφοριών. Αυτό είναι ένα πείραμα λοιπόν, που αποσκοπεί στο να δώσει κίνητρα για ενημέρωση.
Η παρασκευή και χρήση λαδιού Κάνναβης με βουτάνιο, παρόλο που είναι διασκεδαστική, ενδέχεται να καταστεί επιβλαβής για την υγεία και δεν προτείνω σε κανέναν να το κάνει σπίτι χωρίς επαρκείς γνώσεις.

Γι αυτούς που δεν έχουν ιδέα από παράγωγα κάνναβης, θα τους προτρέψω να πάρουν μια γενική ιδέα τι είναι τα έλαια και ποιοι άλλοι τρόποι κατανάλωσης της Κάνναβης υπάρχουν, πέρα απο τους συμβατικούς, συμπεριλαμβανομένης και της βρώσιμης Κάνναβης και μετά να διαβάσουν αυτό το άρθρο.

Γι αυτούς που ξέρουν, θα προχωρήσω με τα υλικά που χρησιμοποίησα γι αυτό το τρέξιμο και μετά θα περάσω στη διαδικασία:

DSC04117

Θα ξεκινήσω με την επιλογή του βουτανίου γιατί είναι και το σημαντικότερο καθώς αφορά την υγεία μας. Το βουτάνιο γενικά είναι ευγενής διαλύτης και ενδείκνυται για την παρασκευή ελαίου Κάνναβης. Έχει πολλά θετικά και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι ΔΕΝ έχει υδατοδιάλυτη σύσταση. Κοινώς παρασέρνει στο διάβα του μόνο το έλαιο Κάνναβης και όχι χλωροφύλλη και άλλες ουσίες που δίνουν σκούρο χρώμα στο λάδι και επηρεάζουν την γεύση.
Το αρνητικό του βουτανίου, όμως, είναι ότι περιέχει παραφίνες, κεριά, αρώματα, βελτιωτικά ροής κ.α, όπως και η ποιότητα της πρώτης ύλης ενδέχεται να ποικίλει από εταιρία σε εταιρία. Στο διαδίκτυο υπάρχουν λίστες με την καταλληλότητα και τα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρίας.
Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερες προσμίξεις και παραφίνες και το βουτάνιό μας να είναι πολλές φορές φιλτραρισμένο.
Εγώ μετά από ψάξιμο κατέληξα στα Newport. Είναι εξαιρετικό βουτάνιο,δεύτερο μετά το Colibri, με ελάχιστες προσμίξεις.

Δεύτερο σημαντικότερο! Το σανό μας! Η ποιότητα και η δύναμη της φυτικής ύλης θα καθρεφτιστούν στο λάδι μας. Κυριολεκτικά!
Και θα είναι και αυτό που θα μας οδηγήσει στις τελικές αποδόσεις και στο πόσα βουτάνια θα μας χρειαστούν για το τρέξιμο.
Εγώ επιλέγω για κάθε 100 γραμμάρια περισσευμάτων φυλλόφουντας να ”τρέχω” 6 βουτάνια και για το winterizing χρησιμοποιώ μία μικρή συσκευασία, αυστηρά καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας 250ml. Οποιαδήποτε άλλη λοσιόν είναι ακατάλληλη.

Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και ο σωλήνας μας. Είναι το βασικό μας εργαλείο για να κάνουμε την εφαρμογή μας. Χωρίς αυτό δεν κάνουμε τίποτα.

Υπάρχουν έτοιμες προτάσεις στο ίντερνετ για να αγοράσετε αλλά γίνεται και ιδιοκατασκευή όπως έκανα εγώ.
Ιδανικά θέλει γυαλί ή ατσάλι, υπάρχουν και κάποιοι τύποι πλαστικών σωλήνων που έχουν συμβατότητα με το βουτάνιο, αλλά αρκετοί πλαστικοί αφήνουν κατάλοιπα και γεύση.
Δυστυχώς εγώ δεν μπόρεσα να βρώ κάτι ιδανικό και κατέφυγα στην επιλογή ενός κλασικού PVC σωλήνα τον οποίο και πέταξα μετά την χρήση καθώς και αυτός διαβρώνεται!!!
Τις λεπτομέρειες της κατασκευής του σωλήνα μπορείτε να τις δείτε στις φωτογραφίες καθώς θα εξελίσσεται το πείραμα.

Το οινόπνευμα είναι άλλος διαλύτης, που υπό κανονικές συνθήκες δεν μας χρειάζεται. Εδώ εγώ τον χρησιμοποιώ για τον καθαρισμό του λαδιού, όπως θα σας εξηγήσω και παρακάτω.

Κάποτε, πριν χρόνια είχα δει στο youtube ένα βίντεο που εξηγούσε αυτή την τεχνική χρησιμοποιώντας δύο διαλύτες.
Εγώ, όπως και αρκετοί άλλοι γελούσαμε κρυφά ή φανερά γι αυτά που έκανε αυτός ο τύπος τότε…
Στην πορεία το winterizing και η χρήση δύο διαλυτών, στην ίδια διαδικασία, άνοιξε μονοπάτι προς τη νέα γενιά ελαίων Κάνναβης.

Τα υπόλοιπα σκεύη και μικροαντικείμενα είναι για να με βοηθήσουν να εκτελέσω με τάξη το πείραμα, με κύριο μέλημα την ασφάλεια μου αλλά και την ασφάλεια του λαδιού μου!

  • Πυρίμαχα σκεύη για το μπεν-μαρι
  • φίλτρα καφέ για τον σωλήνα και τον καθαρισμό των παραφινών
  • λαδόκολλα για να συλλέξω το έλαιο
  • κλιπάκια για να στερεώσω καλά την λαδόκολλα και τα φίλτρα
  • ξυραφάκια για να καθαρίσω τα εργαλεία και να συλλέξω έλαιο αν χρειαστεί
  • ένα θερμοανθεκτικό γάντι φούρνου για να πιάσω τον σωλήνα

    Ok, μαζέψαμε με κόπο και ευλάβεια τα σκεύη μας και τα υλικά μας και καταφέραμε να βάλουμε στην άκρη και κανά-δυο χούφτες περισσεύματα. Η ιδέα λέει πως πρέπει να φιλτράρουμε το βουτάνιο, διοχετεύοντας το μέσα στο σωλήνα, διαμέσω της φυτικής ύλης και στην πορεία να συλλέξουμε το έλαιο.

Πως συνεργάζονται τα υλικά μας;

Σαν πρώτο βήμα πρέπει να τοποθετήσουμε το ”σανό” μας στο σωλήνα. Η φυτική ύλη πρέπει να είναι στην σωστή πυκνότητα. Δεν την θρυμματίζω εντελώς και δεν την πιέζω πολύ.
Να είναι σαν ένα καλό φίλτρο, ούτε πολύ πιεσμένο ώστε να μπουκώνει, αλλά ούτε και πολύ αραιό αφήνοντας το βουτάνιο να βγαίνει με ορμή.

DSC04118

Έτοιμοι.
Να μην ξεχάσω το γαντάκι γιατί αλλιώς θα παγώσει το χέρι.

DSC04130

Αργά και σταθερά, με υπομονή, ρυθμό και διαλείμματα.
Είναι σημαντικό να γίνει αργά αυτή η διαδικασία για να αποφύγουμε τις απώλειες…

DSC04137

Σε αυτό το σημείο έχει ολοκληρωθεί η έγχυση και υπό κανονικές συνθήκες θα περνούσα στην διαδικασία του μπεν-μαρι για να απομακρύνω το βουτάνιο με εξάτμιση και να μου μείνει το έλαιο. Αντί αυτού θα προσπαθήσω να εξηγήσω με απλό τρόπο γιατί επέλεξα να χρησιμοποιήσω το οινόπνευμα και τον ρόλο του για την διαδικασία του winterizing.

DSC04178

Αυτή τη στιγμή στην κανάτα μου, έχω το βουτάνιο που έχει παρασύρει το έλαιο Κάνναβης, αλλά έχω και τις προσμίξεις του βουτανίου που θέλω να αφαιρέσω.

Κάποιοι σκέφτηκαν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις διαφορετικές ιδιότητες και αντιδράσεις του οινοπνεύματος και του βουτανίου, όταν συνδυαστούν μαζί, στις μεταβολές της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης, για να στερεοποιήσουν τις παραφίνες και να τις απομακρύνουν.

Η κεντρική ιδέα πάει κάπως έτσι:
Όταν το οινόπνευμα πέσει στην κανάτα και έρθει σε επαφή με το βουτάνιο, θα το σπρώξει να εξατμιστεί λόγω του διαφορετικού σημείου βρασμού όταν έρχονται σε επαφή με θερμότητα και τον ατμοσφαιρικό αέρα. Σε εκείνο το σημείο θα γίνει κάποια αντίδραση και το διάλυμά μας θα αφρίσει και η εξάτμιση του βουτανίου θα επισπευθεί. Προσοχή, πρέπει να ρίξουμε το οινόπνευμα σιγά-σιγά για να μην ξεχειλίσει το διάλυμα απο την κανάτα. Το οινόπνευμα είναι πιο ζεστό και θα ”κλωτσίσει” το βουτάνιο να εξατμιστεί εντελώς!

DSC04191

Μετά από κάποια ώρα στην κανάτα μας θα έχουν παραμείνει το οινόπνευμα με το έλαιο, αλλά και οι παραφίνες που μας έχουν μείνει παρακαταθήκη από το βουτάνιο.

DSC04193

Η ιδέα λέει πως το οινόπνευμα δεν παγώνει αλλά παγώνουν οι παραφίνες. Βάζοντας την κανάτα στο καταψύκτη όλο το βράδυ, στους -18 θα δούμε τις παραφίνες μας να στερεοποιούνται. Αυτά τα γαλακτώδη νεφελώματα που αιωρούνται στο διάλυμά μας είναι οι  στερεοποιημένες παραφίνες που στην συνέχεια θα φιλτράρουμε με φίλτρο καφέ.

DSC04199

Σε αυτό το σημείο έχω ετοιμάσει όλα τα σκεύη μου για να φιλτράρω με προσοχή το διάλυμα και αμέσως να περάσω στην διαδικασία του μπεν-μαρι.

DSC04206

DSC04209

Και μετά από λίγη ώρα αυτό είναι που μένει στο φίλτρο. Ολη αυτή τη γλίτσα θα την κάπνιζα. Ανά 10 γραμμάρια λαδιού, οι παραφίνες είναι 3 γραμμάρια. Είναι μεγάλο το ποσοστό…

DSC04225

Και αυτό είναι που μένει στο πυρέξ και που από εδώ και πέρα θα πρέπει να του συμπεριφερθούμε με μεγάλη ευλάβεια.
Ένα βήμα πριν το όνειρο γίνει πραγματικότητα, μισό βήμα πριν την περιβόητη διαδικασία του μπεν-μαρι.

DSC04235

Το περιβόητο μπεν-μαρί είναι η τελική φάση, αφού έχουμε φάει όλο το πακέτο με την αναμονή και την αγωνία. Το μαρτύριο δεν τελείωσε ακόμα, έχουμε αρκετές ώρες αναμονής μέχρι την πρώτη δοκιμή. Το οινόπνευμα εξατμίζεται πολύ αργά, ακόμα και αν το θερμάνουμε σε κάποιους βαθμούς. Σε χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία πάνω σε ένα ηλεκτρικό μάτι, βάζουμε το μικρό πυρέξ με το οινόπνευμα, μέσα στο μεγάλο πυρέξ με το νερό. Είναι γνωστή η τεχνική σε πολλές εφαρμογές.

DSC04203

Χαμηλή φωτιά και υπομονή.

DSC04236

DSC04241
Μετά από ώρες και αρκετή υπομονή το έλαιο άρχισε να πήζει. Δεν έχει νόημα η παραπάνω θέρμανση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνει κανείς και να παίξει με τους χρόνους σε όλη την διαδικασία, απλά εγώ βρίσκω αυτόν το τρόπο πιο συμβατό σε μένα. Σε γενικές γραμμές η παρατεταμένη θέρμανση ενδέχεται να καταστρέψει κάποια τερπένια. Από εδώ και πέρα ο ατμοσφαιρικός αέρας θα κάνει τη δουλειά του. Θέλει κάποιο σεβαστό χρόνο να φύγει εντελώς το οινόπνευμα και όσο αναπνέει θα γίνεται και καλύτερο. Ιδανικά το έλαιο, αν είναι καθαρό, θα πρέπει να κρυσταλλοποιηθεί. Οι Αμερικάνοι το λένε shutter. Κυκλοφορούν πολλές ονομασίες αλλά συνήθως ο κόσμος μπερδεύεται.

DSC04243

Από εδώ και πέρα, αν και άρχισα να το καπνίζω σχεδόν αμέσως, του πήρε μια βδομάδα για να στεγνώσει τελείως και να ξεκολλήσει απ;o την λαδόκολλα! Την απόλαυσα όλη την διαδικασία, από την προετοιμασία μου, στην εκτέλεση, στο κάπνισμα  και μετά σε αυτό το άρθρο. Προσωπικά έχω γοητευθεί από τη διαδικασία, στο εξωτερικό γίνονται πολύ ποιοτικά πράγματα και έχουν εργαλεία και τεχνογνωσία.
Αρκεί όλα να γίνονται με ασφάλεια και η ποιότητα του τελικού προϊόντος να είναι αξιοπρεπής και γιατί όχι, να μπορεί να ελεγχθεί. Ιδανικά τα έλαια καταναλώνονται με ατμοποίηση, ακόμα και βρώσιμα πολλές φορές.

Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί, με σεβασμό προς εμάς τους ίδιους και προς αυτό που κάνουμε.
Μείνετε ασφαλείς και απολαύστε υπεύθυνα!

DSC04285

DSC04275

The Wackness