Next Stop: Μπύρα από Κάνναβη

* Προτού γράψω οτιδήποτε θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου σε όλους τους συγγενείς, τους φίλους, τους οικείους και τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων. Είναι ντροπή για όλους μας να μετράμε τόσους νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους από μία πυρκαγιά λίγων ωρών, όσο ακραίες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες και η γελοία δόμηση της περιοχής. Η χώρα χρειάζεται τόνους δράσης και τεράστιες αλλαγές από τώρα, όπως και γενναίες προληπτικές παρεμβάσεις που θα ξεβολέψουν κόσμο. Επίσης, να τελειώνουμε άμεσα με τους καρεκλοκένταυρους πολιτικούς και τη ντροπιαστική και παθητική χριστιανική νοοτροπία που μας θέλει να είμαστε απλοί παρατηρητές των γεγονότων. 

Με την κάνναβη να είναι το next big thing σε κάθε πολιτισμένη χώρα του πλανήτη, είναι λογικό να αναπτύσσονται πρωτοβουλίες που δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα. Το φυτό ήταν για δεκαετίες στο στόχαστρο των αρχών και η μερική/ολική αποποινικοποίηση του θα φέρει μία έκρηξη ιδεών και πράξεων στις κοινωνίες που θα τολμήσουν να κάνουν το αυτονόητο. Τα τελευταία νέα έρχονται από τον Καναδά: Οι επιστήμονες σε ένα μικρό εργαστήριο του Οντάριο δοκιμάζουν ένζυμα και πειραματίζονται με τη ζύμωση. Οι τεχνικές τους δεν είναι νέες, αλλά ο στόχος τους είναι όντως κάτι καινούριο. Αναπτύσσουν αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως η πρώτη μπύρα στον κόσμο που παράγεται από την κάνναβη!

Οι περισσότερες μπύρες κάνναβης που κυκλοφορούν στην αγορά παράγονται από κριθάρι και εγχύονται με κάνναβη. “Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Η μπύρα μας παρασκευάζεται από τους μίσχους, τον κορμό και τις ρίζες του φυτού της κάνναβης”, σύμφωνα με τη Dooma Wendchuh της Province Brands, την εταιρία του Τορόντο που κρύβεται πίσω από αυτό το προϊόν. Είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ολόκληρο τον Καναδά, καθώς οι επιχειρηματίες αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν μια σταθερή θέση σε αυτό που αναμένεται να είναι μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η χώρα έχει προγραμματίσει ήδη τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης του φυτού στις 17/10/2018 και τα αλκοολούχα ποτά αναμένεται να γίνουν νόμιμα ένα χρόνο αργότερα, ανοίγοντας το δρόμο για τα προϊόντα με έγχυση κάνναβης που θα κυμαίνονται από τα brownies μέχρι το μέλι. Για παράδειγμα, στην Canopy Growth, την πρώτη εταιρεία δημόσιας διακίνησης κάνναβης της Βόρειας Αμερικής, οι ερευνητές ξέρουν καλά τι θέλουν. Η ιδέα είναι υπερβολικά απλή: Να κάνουν κάτι παρόμοιο με τις ΗΠΑ όπου η νομιμοποίηση της μαριχουάνας οδήγησε σε έκρηξη βρώσιμων προϊόντων και να δημιουργήσουν από το μηδέν μία αγορά πολλών δισ δολαρίων.

Ο Wendchuh, ο οποίος είναι από το Μαϊάμι, μετακόμισε στο Τορόντο το 2016 για να αξιοποιήσει τα σχέδια του Καναδά για τη νομιμοποίηση του φυτού και να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση για το αλκοόλ. “Η ιδέα προήλθε από τη σκέψη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που να μπορεί να εξυπηρετήσει το ρόλο που έχει το αλκοόλ στην κοινωνία μας και μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας τη μνημειώδη αλλαγή που συμβαίνει στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή”.

Ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα δεν γίνεται να μην έχει απανωτές απογοητεύσεις και δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν ακόμα ισχυρές αμφιβολίες ότι η κάνναβη μπορεί να παρασκευαστεί σε μπύρα. “Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν φρικτά. Η γεύση της ήταν σαν σάπιο μπρόκολο”, δήλωσε ο Wendchuh. Στη συνέχεια και με την απαραίτητη βοήθεια ενός χημικού, βρήκε τον κατάλληλο συνδυασμό λυκίσκου, νερού, μαγιάς και κάνναβης. “Η γεύση είναι ξηρή, αλμυρή, λιγότερο γλυκιά από μια τυπική γεύση μπύρας. Η μπύρα σε χτυπάει πολύ γρήγορα…”

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προϊόν το οποίο, όταν καταναλωθεί, θα είναι περίπου ισοδύναμο με μια ενιαία δόση αλκοόλ. Μέχρι στιγμής τα πειραματικά προϊόντα της εταιρείας έχουν κατά μέσο όρο περίπου 6,5 mg THC ανά μπύρα. Πιστεύει ότι το προϊόν του θα είναι ασφαλέστερο και υγιέστερο από το αλκοόλ, αλλά αναγνωρίζει ότι έχει τους δικούς του κινδύνους. “Δεν πρέπει να το πίνετε πέντε φορές την ημέρα, δεν πρέπει να το πίνετε όταν ξυπνάτε το πρωί”. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας ιδέας παραμένει άγνωστο για όλους μας. Οι στόχοι του εγχειρήματος πάντως είναι υπερβολικά φιλόδοξοι. Όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό περιγράφουν τη μπύρα από κάνναβη ως ένα πρώτο βήμα στην αναβάθμιση μιας βιομηχανίας που έχει γίνει πανταχού παρούσα.

“Αν θα μπορούσα να δημιουργήσω μια εναλλακτική λύση στο αλκοόλ, αυτό είναι κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ παθιασμένος”, λέει ο Wendchuh…