Όταν η αγγλική αστυνομία σταμάτησε να διώκει το χόρτο

Ξέρουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες επιλέγουν να αποποινικοποιήσουν την κάνναβη και μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Τι γίνεται όμως με τις χώρες όπου το χόρτο δεν είναι ελεύθερο για πάσα χρήση και μπορεί ένα τσιγάρο να σου δημιουργήσει πρόβλημα με το νόμο; Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αγγλία που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η συμπεριφορά της αστυνομίας δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει την κάνναβη σαν εχθρό!

Τα νούμερα δείχνουν σημαντική μείωση του αριθμού των διώξεων και των “προειδοποιήσεων” για την κατοχή του φυτού. Συγκεκριμένα, πέρυσι μόνο 15,120 άτομα στην Αγγλία και την Ουαλία διώχθηκαν για κατοχή κάνναβης. Σε σχέση με το πρόσφατο 2015 υπάρχει μείωση κατά 19%. Επίσης, η αστυνομία “προειδοποίησε” μόλις 6.524 άτομα το 2017 , δηλαδή 34% λιγότερα από ότι δύο χρόνια πριν. Δεν γνωρίζω αν αυτή η στάση της αγγλικής αστυνομίας έχει να κάνει με άνωθεν εντολές για πιο ανεκτική αντιμετώπιση των χρηστών ή αν οι τα όργανα πιστεύουν ότι έχουν να ασχοληθούν με σοβαρότερα θέματα.

Γνωρίζω ότι τα στοιχεία δόθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σαν απάντηση σε μια κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Norman Lamb, ο οποίος ζήτησε μια “αγορά ρυθμιζόμενης κάνναβης” για την προστασία της δημόσιας υγείας. “Ο αριθμός των ανθρώπων που διώκονται επειδή κατέχουν κάνναβη πέφτει, πράγμα που δείχνει έντονα ότι η αστυνομία αρχίζει να αποποινικοποιεί ανεξάρτητα από την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει και να ρυθμίσει την πώληση αυτού του ναρκωτικού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Sajid Javid, ανακοίνωσε πρόσφατα την αναθεώρηση της κάνναβης για ιατρική χρήση, η Downing Street έχει πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποποινικοποιήσει το φυτό. Ωστόσο, υπήρξε αυξανόμενος αριθμός κλήσεων από ανώτερους πολιτικούς και αρχηγούς αστυνομίας στη Βρετανία, προκειμένου να μιμηθούν τον Καναδά και τις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, της Μασαχουσέτης και του Κολοράντο), όπου η κάνναβη είναι διαθέσιμη τόσο για ψυχαγωγική όσο και για ιατρική χρήση.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος και αρχηγός της αντιπολίτευσης Jeremy Korbyn δήλωσε αυτό το μήνα ότι η “ποινικοποίηση των ανθρώπων” δεν ήταν καλή ιδέα, ενώ ο William Hague, πρώην συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών, είπε ξεκάθαρα ότι η Βρετανία πρέπει να ετοιμάσει μια νόμιμη και οργανωμένη αγορά κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. Συμπέρασμα; Οι φωνές από διάφορα κόμματα που απαιτούν το αυτονόητο πληθαίνουν και στο Νησί. Το γεγονός ότι η αστυνομία έδωσε λιγότερες κλήσεις και άσκησε λιγότερες διώξεις για κατοχή κάνναβης είναι θετικό, αλλά δεν γίνεται ένα θέμα που αφορά την προσωπική ελευθερία κάθε ανθρώπου να εξαρτάται από την καλή διάθεση κάθε μπάτσου.

Οι δηλώσεις του Norman Lamb έθεσαν το θέμα στη σωστή βάση: “Η πτώση των διώξεων και των προειδοποιήσεων για την κατοχή κάνναβης είναι μια ευπρόσδεκτη τάση και μια νίκη για την κοινή λογική. Ο πόλεμος κατά της κάνναβης στιγματίζει και τιμωρεί τους νέους ανθρώπους που δεν κάνουν ζημιά σε άλλους, ενώ δεσμεύουν αστυνομικούς πόρους που πρέπει να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την αντιμετώπιση των επιβλαβών εγκλημάτων. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να αφεθεί σε μεμονωμένες αστυνομικές δυνάμεις. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια λαχειοφόρο αγορά όπου οι χρήστες κάνναβης μπορούν ή όχι να διωχθούν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους. Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει προτάσεις για μια ρυθμιζόμενη αγορά κάνναβης προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, με αυστηρούς ελέγχους”.

Η νομιμοποίηση είναι η μόνη λύση και για την Αγγλία. Ο επόμενος πρωθυπουργός είναι υπέρ, το πράσινο κόμμα είναι υπέρ, η αστυνομία είναι πιο χαλαρή από ποτέ και στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα όπου περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 16 έως 59 ετών χρησιμοποίησαν κάποιο ναρκωτικό πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα για την εγκληματικότητα της Αγγλίας και πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων έλαβε παράνομα ναρκωτικά σε κάποιο σημείο. Η τυφλή καταστολή δεν βοήθησε κανένα και ειδικά μετά την απόφαση για Brexit η Βρετανία δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο…