Ήταν δίκιο, έγινε πράξη

17 Οκτωβρίου 2018. Μία ιστορική μέρα για την κάνναβη, τις ατομικές ελευθερίες και τα ανοιχτά μυαλά. Μία ημερομηνία ορόσημο που κατέστησε τον Καναδά μόλις τη δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση και η ώριμη κοινωνία της χώρας απέδειξε ότι ήταν έτοιμη για μία τόσο σοβαρή απόφαση από την πρώτη μέρα. Οι Καναδοί έδειξαν πόσο αγαπάνε τη νόμιμη κάνναβη κάνοντας sold out σε πολλά μαγαζιά ενώ κάποιοι άλλοι περίμεναν με τις ώρες στο ίντερνετ για την πολυπόθητη on line παραγγελία.

Σε όλη τη χώρα, βλέπεις ουρές από καπνιστές κάθε ηλικίας να αγοράζουν κάνναβη. Νόμιμη και ρυθμισμένη κάνναβη. Το πιο παρεξηγημένο φυτό παγκοσμίως που στην καναδική επικράτεια πέρασε από το σκοτάδι στο φως. Άντρες, γυναίκες, μεσήλικες και ηλικιωμένοι, που τόσα χρόνια ήταν εγκληματίες για την αστυνομία, έκαναν κάτι αυτονόητο χωρίς να φοβούνται τι θα πει ο γείτονας και η κοινωνία. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά. Ενώ όλοι υποψιαζόταν ότι η ζήτηση θα ήταν υψηλή, κάτι που είχε προβλεφτεί από τους επιχειρηματίες του κλάδου, αυτό που έγινε ήταν ανεπανάληπτο. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Τα αποθέματα εξαφανίστηκαν και όσοι δεν πρόλαβαν την πρασινάδα αναγκαστικά στράφηκαν στα bongs και στα έτοιμα τσιγάρα που ήταν ήδη στριμμένα. Οι δηλώσεις του Thomas Clarke, ο οποίος διαχειρίζεται την THC Distribution είναι χαρακτηριστικές:

“Είμαι λίγο συγκλονισμένος που ξεπούλησα τόσο γρήγορα και επίσης πολύ αναστατωμένος που δεν έχω προϊόν για όλους”. Ο Clarke είπε ότι δεν παρέλαβε την πλήρη προμήθεια που ζήτησε από τον προμηθευτή του, οπότε ξεκίνησε με χαμηλό απόθεμα. Είχε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να παραλάβει την ποσότητα που ζητούσε αρκεί να πλήρωνε. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι ο μοναδικός που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Είναι γενικότερο το φαινόμενο σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, στο Κεμπέκ οι πελάτες περίμεναν με τις ώρες για να μπουν σε κάποιο κατάστημα και πολλοί γύρισαν σπίτι τους άπραγοι χωρίς να εξυπηρετηθούν. Ακόμη και όσοι πρόλαβαν και αγόρασαν κάτι, βρήκαν περιορισμένη ποσότητα από αυτό που ήθελαν. Ένας απογοητευμένος πελάτης είπε σε εφημερίδα του Μόντρεαλ, “για μένα, το σκορ είναι μαύρη αγορά 1 – κυβέρνηση 0”. Στρέφοντας την προσοχή και τα μάτια μας προς τα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά, το μόνο κατάστημα που πωλούσε χόρτο στο Yellowknife ξέμεινε μέσα σε λίγες ώρες.

Στην επαρχία Newfoundland, οι πρώτοι που ξεκίνησαν να πωλούν νόμιμα κάνναβη στον Καναδά, τα μεσάνυχτα στις 17 Οκτωβρίου αντιμετώπισαν μια τόσο δραματική ζήτηση για το προϊόν τους, που πολλοί εξαντλήθηκαν τελείως σε 24 ώρες. Ο ιστότοπος στο Nunavut κράσαρε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τη στιγμή που κατέστη έτοιμος για τους περισσότερους πελάτες, το απόθεμά του εξαντλήθηκε. Στο Οντάριο, οι προσφορές σε ηλεκτρονικό κατάστημα γινόταν σιγά-σιγά όλο και μικρότερες. Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αυστηροί. Η κατάσταση είναι δεδομένη και ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ουσία που μετά από δεκαετίες παρανομίας έγινε νόμιμη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση προσπάθησε να θεσπίσει κανόνες και νομικά πλαίσια που αναγκαστικά επιβάλλεται να εφαρμόζονται από όλους: Εποπτικές αρχές, καλλιεργητές, επιχειρηματίες, πελάτες. Κάθε επαρχία διατηρεί την ελευθερία να θέσει τα δικά της όρια ηλικίας και συγκεκριμένους κανονισμούς σχετικά με την πώληση κάνναβης από καταστήματα ή μέσω ίντερνετ. Σύμφωνα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις, οι κυβερνητικοί ιστότοποι επεξεργάστηκαν εκατό (100) παραγγελίες ανά λεπτό, ενώ οι γραμμές αναμονής παρουσίασαν αύξηση με το που ξεκίνησε η νομιμοποίηση.

Παρά τα δικαιολογημένα παράπονα των πελατών, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο Καναδάς έκανε καλή δουλειά: Οι πολίτες ηλικίας 18 ή 19 ετών μπορούν να αγοράσουν μέχρι τριάντα (30) γραμμάρια κάνναβης ή να καλλιεργήσουν μέχρι τέσσερα (4) φυτά στο σπίτι και προβλέπεται και συνέχεια. Οι πωλήσεις βρώσιμων προϊόντων κάνναβης θα νομιμοποιηθούν στο επόμενο έτος.