Cannabis-field-legalization-Mexico

Arriba Muchachos!

Η Τετάρτη που μας πέρασε, 30/10/2018, ήταν άλλη μία σημαδιακή ημερομηνία για τους λάτρεις της κάνναβης. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού εξέδωσε δύο ακόμη αποφάσεις που, ουσιαστικά, επιτρέπουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, δημιουργώντας ένα δεδικασμένο που ίσως ερμηνευτεί στο μέλλον σαν η απαρχή που θα καταστήσει αντισυνταγματική την απαγόρευση του φυτού.

“Αυτή είναι μια ιστορική μέρα”, δήλωσε γεμάτος ενθουσιασμό ο Fernando Belaunzaran, υποστηρικτής της μεταρρύθμισης των ναρκωτικών και μέλος του αριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD).

Η οπτική της απόφασης των δικαστών είναι ξεκάθαρη: Το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε ότι το θεμελιώδες δικαίωμα των ενηλίκων στην προσωπική τους ανάπτυξη τους επιτρέπει να αποφασίζουν τις ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες, χωρίς να παρεμβάλλεται το κράτος. “Το δικαίωμα αυτό δεν είναι απόλυτο και η κατανάλωση ορισμένων ουσιών πρέπει να ρυθμιστεί, αλλά οι επιδράσεις που προκαλεί η κάνναβη δεν δικαιολογούν την απόλυτη απαγόρευση της κατανάλωσής της”, ανέφερε η απόφαση περιγράφοντας το σκεπτικό μέσα σε λίγες λέξεις.

Αυτές οι δύο αποφάσεις ακολούθησαν τρεις παρόμοιες που βγήκαν μεταξύ 2015 και 2017 και, σύμφωνα με τους νόμους του Μεξικού, πέντε αποφάσεις σχετικά με ένα ζήτημα θέτουν ένα πλαίσιο/πρότυπο που εφαρμόζεται ευρύτερα. “Με την ύπαρξη πέντε αποφάσεων στο ίδιο πνεύμα για το θέμα αυτό, η ετυμηγορία είναι υποχρεωτική για όλα τα δικαστήρια της χώρας”, κατέληξε το ανώτατο δικαστήριο.

Επειδή προσπαθώ να είμαι προσεκτικός σε ότι γράφω και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να παρουσιάσω ψεύτικα στοιχεία, ας το ξεκαθαρίσω από τώρα: Οι αποφάσεις μπορεί να είναι στην ανοιχτόμυαλη κατεύθυνση που αφήνει πίσω της τις ανούσιες απαγορεύσεις, αλλά ΔΕΝ νομιμοποιούν την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Δηλώνουν όμως ότι τα δικαστήρια μπορούν να την επιτρέψουν, αλλά εναπόκειται σε κάθε άτομο να ασκήσει πίεση στο δικαστικό σύστημα και να ζητήσει την κρίση της δικαιοσύνης για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Άλλωστε, στο Μεξικό συνέβη κάτι παρόμοιο τα τελευταία χρόνια με πέντε αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που καθιέρωσαν ένα ευρύτερο πλαίσιο που επιτρέπει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρευτούν, αν και ο γάμος ομοφυλοφίλων δεν έχει γίνει ακόμα νόμος με εθνική ισχύ.

Σύμφωνα με το Mexico United Against Crime, μία ομάδα ανθρώπων που αντιτίθεται στις απαγορευτικές πολιτικές για τα ναρκωτικά, οι δικαστικές αποφάσεις της Τετάρτης “άνοιξαν την πόρτα για τη ρύθμιση της κάνναβης” και προσθέτουν ότι “το Μεξικό πρέπει να κινηθεί προς τη ρύθμιση των ναρκωτικών για τη βελτίωση των συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης στη χώρα”. Το επόμενο βήμα προϋποθέτει την ενεργοποίηση από το Κογκρέσο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει κάνει τη δουλειά του. Πλέον, η ευθύνη για την έκδοση του αντίστοιχου κανονισμού εμπίπτει στο συνέδριο. Είναι βέβαιο ότι αν παρθεί μία τέτοια απόφαση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Μεξικό είναι, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, η κύρια πηγή εισαγωγής κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλάμε για ένα τζίρο πολλών εκατομμυρίων που με τη σειρά του φέρνει δολοφονίες, προκαλεί απαγωγές, δημιουργεί συμμορίες και σέρνει τη διαφθορά και την εγκληματικότητα στα ύψη, ειδικά στις πόλεις που συνορεύουν με τις ΗΠΑ. Σε τελική ανάλυση, ίσως οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού απλά ακολουθούν τις εξελίξεις και βάζουν το τρένο στις ράγες: Πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει το χόρτο τα τελευταία χρόνια για ιατρικούς σκοπούς, ή για ψυχαγωγική χρήση, ή και για τα δύο.

Δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης για να προβλέψεις ότι σε κάποια χρόνια από τώρα, η Αμερική δεν θα χρειάζεται το χόρτο που έρχεται παράνομα και σε μεγάλες ποσότητες από το Μεξικό. Άρα, οι αρχές του Μεξικού πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν δράσουν στο σήμερα, θα τους προσπεράσει η νέα εποχή. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχουν εναλλακτικές για τους πολιτικούς. Όπως έλεγε και μία ψυχή “ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε”…