Μέσω από αυτό το site έχω αναφερθεί αναλυτικά στο τι συμβαίνει με την κάνναβη στην Ελλάδα και το πόσο πίσω βρίσκεται, για παράδειγμα, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την τεράστια αγορά που έχει δημιουργηθεί εκεί μέσα σε λίγα χρόνια. Επίσης, έχουν γραφτεί άρθρα για τις συνθήκες μέσα στις οποίες “αναπτύσσεται” το φυτό στην Αγγλία, την Ολλανδία και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ήρθε η ώρα να δούμε τι συμβαίνει στη χώρα που κυριαρχεί οικονομικά και οδηγεί το τρένο της Ευρώπης.
Η Γερμανία βρίσκεται κάπου στη μέση όταν πρόκειται για την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το χόρτο. Το Φεβρουάριο του 2017 η Γερμανία πέρασε από τη Βουλή της ένα από τα πιο προοδευτικά νομοσχέδια κάνναβης στον κόσμο. Ο νέος νόμος βάζει αναγκαστικά την κάνναβη μέσα σε περισσότερα φαρμακεία μαζί με τα υπόλοιπα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις άλλες φαρμακευτικές συνταγές, όταν η κάνναβη συνταγογραφείται για καταστάσεις που σχετίζονται με “σοβαρές” αρρώστιες. Με το νέο νόμο, η Γερμανία θα αρχίσει να καλλιεργεί και επίσημα το δικό της χόρτο. Αυτό όμως θα αντικαταστήσει τον παλαιό ιατρικό νόμο ο οποίος χορηγούσε άδειες στους ανθρώπους να καλλιεργήσουν τη δική τους κάνναβη.
Παρόλο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν ήδη ιατρική κάνναβη, η Γερμανία θα μιμηθεί τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία και την Τσεχία που παράγουν το δικό τους χόρτο. Το “περίεργο” της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι η εύκολη πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρικούς λόγους δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη νομιμοποίηση και της ψυχαγωγικής χρήσης. Γιατί; Η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι ανησυχεί για τους νέους πολίτες της και επικαλείται πηγές του υπουργείου Υγείας που σχετίζουν την κάνναβη με ψυχοκοινωνικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαταραχές μνήμης.
Η αλήθεια της ζωής είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις φοβικές διαπιστώσεις του γερμανικού υπουργείου Υγείας. Η τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών έχουν δοκιμάσει κάνναβη. Η Ολλανδία, ένα από τα γειτονικά κράτη, έχει αποδείξει στην πράξη, εδώ και δεκαετίες, ότι η απελευθέρωση της χρήσης του φυτού δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα. Η Ισπανία έχει τις Λέσχες κάνναβης όπου η ψυχαγωγική κατανάλωση είναι νόμιμη. Εκτός αυτών, υπάρχει και το σημαντικό οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Οι, παραδοσιακά οργανωτικοί, Γερμανοί δεν θέλουν να μείνουν πίσω στο προϊόν που είναι το επόμενο next big thing στις παγκόσμιες business. Και σίγουρα δεν θέλουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού.
Επομένως, μπορεί η Γερμανία να μην έχει σήμερα την πολιτική βούληση για γενική νομιμοποίηση, αλλά πολλές πρωτοβουλίες και κάποιες τοπικές κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να κάνουν μία δοκιμή. Ομάδες στο Βερολίνο, για παράδειγμα, έχουν εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους να κάνουν την πόλη, εδώ και τώρα, ένα ανοιχτό πείραμα που θα δείξει αν η αλλαγή του νόμου έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας. Όπως λέει και μία σοφή έκφραση “τρώγοντας ανοίγει η όρεξη”. Τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ιατρικής κάνναβης πιθανότατα θα χαλαρώσουν τη στάση των Γερμανών απέναντι στο φυτό. Κάτι τέτοιο, αναμένεται να κάμψει τις αντιστάσεις της παλιότερης και πιο συντηρητικής γενιάς.
Ενδεικτικό της μπερδεμένης κατάστασης που επικρατεί στη Γερμανία είναι ότι η απόφαση να νομιμοποιηθεί η ιατρική κάνναβη ήταν ομόφωνη, αν και η πλειονότητα του γερμανικού λαού εξακολουθεί να μην πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι νόμιμη για ψυχαγωγική χρήση. Ποιου γερμανικού λαού; Αυτού που σχεδόν το 25% του έχει δοκιμάσει χόρτο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του! Το πιο προοδευτικό κομμάτι των Γερμανών αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει περισσότερη κινητικότητα από ποτέ στον πλανήτη σχετικά με την κάνναβη και υποψιάζονται ότι δεν θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι να βρεθεί η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει πλήρως, χωρίς αστερίσκους και περιορισμούς, την κάνναβη. Και η ερώτηση που τους βασανίζει είναι η εξής: Γιατί αυτή η χώρα να μην είναι η Γερμανία;
Τι πιστεύουν όμως οι αρμόδιοι “επιχειρηματίες” που δραστηριοποιούνται στη γερμανική επικράτεια για αυτό το καυτό θέμα; Οι έμποροι κάνναβης (η πλειονότητα των οποίων είναι μετανάστες από την Αφρική) της περιβόητης ανοιχτής αγοράς στο διάσημο Görlitzer Park του Kreuzberg τάχθηκαν υπέρ του νέου νομοσχεδίου! Προφανώς και ξέρουν ότι αυτό δεν ευνοεί τις δουλειές τους, αλλά εστιάζουν στην επόμενη μέρα. Αν η κάνναβη είναι χρήσιμη για κάποιους ασθενείς τότε το κράτος πρέπει να φροντίσει για αυτούς. Και αν οι ασθενείς μείνουν ικανοποιημένοι τότε η ώρα της νομιμοποίησης θα έρθει, αργά ή γρήγορα, και στη χώρα της κυρίας Μέρκελ…