Κάνναβη και Τέχνη

“Music and herb go together. It’s been a long time now I smoke herb.

From 1960’s when I first start singing”

Bob Marley

Ένα από τα θέματα που σχετίζονται διαχρονικά με την κάνναβη είναι το αν, και κατά πόσο, βοηθάει τη δημιουργικότητα κάθε ατόμου και τις καλλιτεχνικές τάσεις που κρύβουμε όλοι σε κάποιο σημείο του μυαλού μας.

Μπορεί καλλιτέχνες σαν τον Marley να είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για την επίδραση που είχε το φυτό στην καριέρα τους, αλλά ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις μεμονωμένες περιπτώσεις και να δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε συνολικά συμπεράσματα

Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα που η νομιμοποίηση εξαπλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου περισσότεροι δημιουργοί από ποτέ αισθάνονται άνετα να μιλάνε για αυτό το θέμα. Υπάρχει όμως κάποια σύνδεση της κάνναβης με την ανθρώπινη δημιουργικότητα ή πρόκειται για μύθο; Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να ξεκινήσω να απαριθμώ γνωστούς καλλιτέχνες που έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι χρησιμοποιούν κάνναβη όταν γράφουν μουσική ή όταν ζωγραφίζουν και φτιάχνουν χειροποίητα προϊόντα. Δεν θα το κάνω γιατί ο στόχος του κειμένου δεν είναι να καταγράψω μερικά διάσημα ονόματα αλλά να εξετάσω τι συμβαίνει γενικά.

Η αλήθεια είναι ότι η κάνναβη και οι δημιουργικές δραστηριότητες διασταυρώνονται με κάθε τρόπο, όσο και αν εδώ και δεκαετίες παλεύουμε να αποσιωπήσουμε αυτή την πραγματικότητα. Όσοι έχουν δοκιμάσει χόρτο σε κάποια στιγμή της ζωής τους γνωρίζουν ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με ήχους, εικόνες και σκέψεις γίνεται κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι άλλο πράγμα να ακούς ή να παίζεις μουσική, να ζωγραφίζεις ή να γράφεις στίχους χωρίς κάνναβη και άλλο πράγμα να κάνεις κάτι από τα παραπάνω μετά από χρήση κάνναβης. Η δημιουργικότητα που έχεις πηγαίνει σε άλλο επίπεδο γιατί οι σκέψεις σου σε οδηγούν αλλού. Simple as that.

Η κάνναβη, όπως και πολλές ουσίες, ενισχύουν τη δημιουργική παραγωγικότητα του εγκεφάλου. Το κάθε άτομο βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση με διαφορετικές δεξιότητες, επομένως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένη δοσολογία και στάνταρ συμπτώματα. Μπορούμε όμως να παραδεχτούμε τα αυτονόητα: Η κάνναβη μας βοηθάει να στοχαστούμε, να νιώσουμε διαφορετικά, να ξυπνήσουμε το μυαλό μας και να ανιχνεύσουμε κάποια δύσβατα μονοπάτια που δεν ξέραμε ότι μπορούμε να διαβούμε. Επιφέρει βαθιές επιδράσεις στον ψυχισμό μας και μία σειρά ποικίλων σκέψεων που μπορούν κάλλιστα να διοχετευθούν στην έμφυτη δημιουργικότητα με την οποία μας έχει προικίσει η μάνα φύση.

Γνωρίζουμε ότι οι καλλιτέχνες (ζωγράφοι, συγγραφείς, συνθέτες, μουσικοί) είναι δημιουργικά άτομα έτσι και αλλιώς, τουλάχιστον πιο δημιουργικά από το μέσο όρο. Άρα, η επίδραση του φυτού σε αυτούς μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Consciousness and Cognition”, στην οποία συμμετείχαν 412 χρήστες κάνναβης και 309 μη χρήστες, κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Είναι αλήθεια ότι αυτοί που χρησιμοποιούν κάνναβη είναι γενικά πιο δημιουργικά άτομα από το μέσο όρο, αλλά αυτό δεν αποτελεί συνέπεια της λήψης ελαφριών ουσιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη βάση της δημιουργικότητας υπάρχει η προδιάθεση ενός ατόμου να είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες και να είναι διατεθειμένο να κινηθεί πέραν της πεπατημένης οδού. Οι ίδιες ατομικές προδιαθέσεις αποτελούν τη βάση της κατανάλωσης ουσιών, κυρίως της κάνναβης. Επομένως, τόσο η δημιουργικότητα, όσο και η χρήση κάνναβης είναι αποτέλεσμα μιας προϋπάρχουσας κλίσης στη συμπεριφορά του ίδιου ατόμου.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν είναι καλλιτέχνες; Η απάντηση έρχεται από μία άλλη έρευνα που έκανε η New Frontier Data. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων και αναλύσεων, της οποίας βασική εργασία είναι να καθοδηγεί τους επενδυτές στην ολοένα και μεγαλύτερη αμερικανική αγορά της κάνναβης, είναι σαφής:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 55% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί την κάνναβη «για χαλάρωση», το 40% επειδή «θέλει να αποβάλει το στρες» ή «να απολαύσει μια κοινωνική εμπειρία» και το 39% «να μειώσει το άγχος». Το 29% όσων κάνουν χρήση κάνναβης επιθυμεί «να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του», το 26% «να μειώσει τον πόνο» και το 16% «να αυξήσει τη δημιουργικότητά του»…