Κάντο όπως οι αρχαίοι

Μπορεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η μαζική χρήση του ίντερνετ να έχει αλλάξει εντελώς τον κόσμο που ζούμε και ειδικά την ταχύτατη πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά αρκετές από τις συνήθειες του ανθρώπου έρχονται από παλιά και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Οι σημερινοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη για πολλούς λόγους: Σαν αφροδισιακό, σαν φάρμακο, για να βρουν έμπνευση ή απλά για να χαλαρώσουν. Κάτι ανάλογο όμως έκαναν και οι προϊστορικοί λαοί της Ευρώπης: Ξέρουμε ότι έκαναν χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, απλά τώρα διερευνούμε αν το έκαναν για ευχαρίστηση ή για να φτάσουν σε ένα άλλο επίπεδο πνευματικότητας και εσωτερικής κάθαρσης.

Εδώ και χρόνια, η Elisa Guerra-Doce από το πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ στην Ισπανία, έχει υποστηρίξει σε μελέτη της ότι ο σκοπός της χρήσης τέτοιων ουσιών ήταν να βοηθήσουν στην επικοινωνία με τον πνευματικό κόσμο. Ας μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Ναι μεν οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ψυχοτρόπων/παραισθησιογόνων ουσιών είναι τόσο αρχαία όσο και η ανθρώπινη κοινωνία, αλλά μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να εξετάζουν τα ιστορικά και πολιτιστικά πλαίσια μέσα στα οποία γινόταν η χρήση τους στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα περισσότερα ίχνη βρέθηκαν σε τάφους και ιερούς τόπους, κάτι που ωθεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η χρήση των ουσιών ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την τελετουργική χρήση. Είναι πιθανό όμως να γινόταν χρήση και για λόγους που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική απόλαυση ή την αλλαγή της συνείδησης και την επαφή με ένα άλλο πνευματικό κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιστήμονες έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Δεν είναι μόνο οι σπόροι κάνναβης που βρέθηκαν στη Ρουμανία, τα σχέδια στις Άλπεις που απεικονίζουν την τελετουργική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών ή τα ίχνη από οπιούχο παπαρούνα στα δόντια ενός ενήλικα άνδρα σε νεολιθικό οικισμό στην Ισπανία.

Η κάνναβη έχει σημαδέψει την παρουσία του ανθρώπου στη Γη και αρκεί μία ματιά στους αρχαιότερους πολιτισμούς για να το καταλάβουμε. Για παράδειγμα, τα πρώτα στοιχεία για την κάνναβη στην Ανατολή προέρχονται από τον παλαιότερο γνωστό νεολιθικό πολιτισμό της Κίνας, το Yangshao, που εμφανίστηκε κατά μήκος της κοιλάδας του Κίτρινου Ποταμού. Από το 5.000 π.Χ. έως το 3.000 π.Χ. η βάση της οικονομίας του Γιανγκσάο ήταν η κάνναβη. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου έγινε το 2737 π.Χ. από τον Κινέζο αυτοκράτορα Shen Nung. Αυτός τεκμηρίωσε την αποτελεσματικότητα του φυτού στη θεραπεία των πόνων που προκαλούν οι ρευματισμοί και η ουρική αρθρίτιδα.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαία Κίνα και όχι μόνο από τους βασιλιάδες. Ένας κατεξοχήν αγροτικός λαός όπως οι Κινέζοι ήξεραν πως κάθε μέρος αυτού του θαυματουργού φυτού είναι χρήσιμο: Η ρίζα για φάρμακο, το στέλεχος για την κατασκευή σχοινιών και χαρτιών, τα φύλλα και τα λουλούδια για ευθυμία και οι σπόροι για φαγητό και λάδι. Επίσης, οι αρχαίοι τάφοι της Κίνας είχαν αγγεία γεμάτα με κάνναβη για τη μετά θάνατον ζωή, κάτι που μας λέει ότι ίσως η χρήση των παραισθησιογόνων ουσιών ήταν τμήμα των τελετών για τους θεούς του κάτω κόσμου.

Στον επίσης μεγάλο πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου η χρήση της κάνναβης έχει καταγραφεί ήδη από το 2.000 π.Χ., σε κυλίνδρους που απεικονίζουν φαρμακευτικά φυτά. Σύμφωνα με τον ιστορικό της Σικελίας Diodorus Siculus, οι γυναίκες της Αιγύπτου χρησιμοποίησαν την κάνναβη ως φάρμακο για να ανακουφιστούν από τη θλίψη. Το 1213 π.Χ. βρέθηκε γύρη κάνναβης στη μούμια του Ράμση του Β’ ενώ πρόσθετες έρευνες τεκμηριώνουν πως υπάρχει γύρη κάνναβης σε όλες τις γνωστές βασιλικές μούμιες.

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης θα βοηθήσει τους ερευνητές να εργαστούν με άνεση και να μιλήσουν άφοβα για τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα προκύψουν. Οι παραισθησιογόνες ουσίες είναι μια παλιά ιστορία για την ανθρωπότητα και δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύψουμε, ούτε να ντρεπόμαστε. Είτε ήταν μέρος των τελετουργιών κάθε είδους, είτε ήταν αυτές που έφερναν τους ανθρώπους πιο κοντά στην κατανόηση της βαθιάς ουσίας της ύπαρξης, είτε ήταν ενέσεις ηδονής…