Κάνναβη και για το έντερο!

Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πασίγνωστη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όπως έχω γράψει επανειλημμένα σε αυτό το site, με τις νέες ανοιχτόμυαλες πολιτικές που προωθούν αρκετές χώρες, και βγάζουν το φυτό από το σκοτάδι της παρανομίας, ένας ολόκληρος νέος κόσμος έρχεται στο προσκήνιο για την ανθρωπότητα. Εκτός από τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη για χαλάρωση και ψυχαγωγία, πλέον απελευθερώνονται και οι ερευνητές που μπορούν να πειραματιστούν, να βγάλουν επιστημονικά συμπεράσματα και στη συνέχεια να μιλήσουν άφοβα και δημόσια για τη δουλειά τους.

Τα τελευταία νέα από το ιατρικό στρατόπεδο μας λένε ότι η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου που πλήττουν εκατομμύρια κόσμου. Φυσικά, ακόμη δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο αφού βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο των πρώτων μελετών. Γιατί όμως είναι αισιόδοξοι οι επιστήμονες; Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Bath, τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί μερικοί ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου λένε ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματά τους. Οι χημικές ουσίες της κάνναβης μπορούν να μιμηθούν τα σήματα που χρησιμοποιεί το σώμα για να ρυθμίσουν τη φλεγμονή στο έντερο και ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία σοβαρών χρόνιων παθήσεων του εντέρου όπως η νόσος του Chron και η ελκώδης κολίτιδα.

Ο καθηγητής Randy Mrsny, από το Τμήμα Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Bath, ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις που έκανε σχετικά με το θέμα: “Πρέπει να είμαστε σαφείς. Μέχρι στιγμής έχουμε εργαστεί μόνο σε ποντίκια και δεν έχει αποδειχθεί αυτό πειραματικά στον άνθρωπο. Εντούτοις, τα αποτελέσματά μας μπορεί να παρέχουν μια εξήγηση για τα ανέκδοτα δεδομένα που λένε ότι η έκθεση σε κανναβινοειδή ωφελεί ορισμένους ασθενείς με κολίτιδα”.

Από τη μία μεριά έχουμε τους χρήστες κάνναβης που υποστηρίζουν ότι η κάνναβη ανακουφίζει από τα συμπτώματα των παθήσεων του εντέρου. Από την άλλη μεριά, έχουμε τις δοκιμές των ειδικών που μέχρι στιγμής περιορίζονται μόνο σε ποντίκια, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους θεραπείας για διαταραχές που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά έχει εντοπιστεί ένα αντίβαρο στην αντίδραση φλεγμονής στο έντερο και υπάρχουν κάποιες βάσιμες ελπίδες ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν μελλοντικά σε ακλόνητα δεδομένα για τις παθήσεις του εντέρου.

Γνωρίζουμε ότι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι οι δύο πιο συνηθισμένες μορφές φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε όλη την Ευρώπη. Είναι χρόνιες παθήσεις και κατά τη διάρκεια της ζωής η επαναλαμβανόμενη βλάβη που προκαλούν οι φλεγμονές στα κύτταρα του εντέρου μπορεί να απαιτήσει και χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές. Που βρισκόμαστε σήμερα όμως και που ευελπιστούν να φτάσουν οι επιστήμονες; Κάποια προηγούμενη έρευνα ακολούθησε μία διαδικασία που προωθούσε μια επιθετική ανοσοαπόκριση στο έντερο. Αυτή ήταν χρήσιμη για την καταστροφή επικίνδυνων παθογόνων αλλά την ίδια στιγμή μπορούσε να βλάψει το έντερο όταν τα ανοσιακά κύτταρα επιτεθούν αδιάκριτα.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε μία διαφορετική διαδικασία που απενεργοποιεί την απόκριση φλεγμονής μέσω μορίων που μεταφέρονται στα κύτταρα στην κοιλότητα του εντέρου. Αυτή η απόκριση απαιτεί ένα φυσικώς παραγόμενο μόριο που ονομάζεται ενδοκανναβινοειδές, το οποίο είναι πολύ παρόμοιο με τα μόρια κανναβινοειδών που βρίσκονται στην κάνναβη. ΟΙ ερευνητές υποστηρίζουν ότι χωρίς το ενδοκανναβινοειδές μόριο η φλεγμονή δεν διατηρείται σε ισορροπία και μπορεί να εκραγεί καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος επιτίθενται στην εντερική επένδυση. Το θετικό σενάριο για τους επιστήμονες λέει πως επειδή η χρήση κάνναβης εισάγει κανναβινοειδή στο σώμα, αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην ανακούφιση της φλεγμονής του εντέρου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Beth McCormick, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης: “Υπήρξαν πολλά ανεκδοτολογικά στοιχεία για τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης, αλλά δεν υπήρξε αρκετή επιστήμη για να τα υποστηρίξει. Για πρώτη φορά, έχουμε μια κατανόηση των μορίων που εμπλέκονται στη διαδικασία και πώς τα ενδοκανναβινοειδή και τα κανναβινοειδή ελέγχουν τη φλεγμονή. Αυτό δίνει στους κλινικούς ερευνητές ένα νέο στόχο για να διερευνήσουν τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και ίσως και από άλλες ασθένειες…”