Μία επιτροπή που έμεινε στο παρελθόν

Μπορεί η νέα αντίληψη για την κάνναβη να έχει πάρει το δρόμο της και η πορεία προς το αυτονόητο να φαίνεται μη αναστρέψιμη, αλλά όσοι νομίζουν ότι δεν θα εμφανιστούν οργανωμένα συμφέροντα ή άτομα με οπισθοδρομικές αντιλήψεις που θα υψώσουν εμπόδια κάνουν μεγάλο λάθος. 

Το τελευταίο κρούσμα έρχεται από τις ΗΠΑ και μας υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο ότι οι δυνάμεις που εξαπέλυσαν τον πόλεμο στο φυτό για περισσότερα από 80 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε δεκάδες εκατομμύρια συλλήψεις και χιλιάδες φυλακίσεις είναι ακόμα εδώ.

Σύμφωνα με το BuzzFeed, μια «Επιτροπή Συντονισμού Πολιτικής Μαριχουάνας» ζήτησε από 15 ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφορίες αποκλειστικά για τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στο δίκαιο της κάνναβης. Προέτρεψε τους αρμόδιους οργανισμούς να υποβάλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου “δεδομένα που αποδεικνύουν τις σημαντικότερες αρνητικές τάσεις” και τις “απειλές” που δημιουργεί στη χώρα η χρήση της κάνναβης. Πρόκειται για μια επιτροπή στο Λευκό Οίκο που είναι εναντίον της νομιμοποίησης και επιδιώκει να μαζέψει μία συλλογή από δεδομένα και ιστορίες τρόμου που θα αντιστρέψουν την αυξανόμενη υποστήριξη των Αμερικανών ψηφοφόρων για τον τερματισμό του ομοσπονδιακού πολέμου σε ένα 100% φυτικό προϊόν.

Οι συντηρητικές δυνάμεις της απαγόρευσης της κάνναβης στις ΗΠΑ δεν παραδίνουν τα όπλα της παραπληροφόρησης και της συκοφαντίας. Ψάχνουν να συγκεντρώσουν ή να δημιουργήσουν από το πουθενά εικόνες και ιστορίες που απεικονίζουν αύξηση στη χρήση των εφήβων ή τροχαία ατυχήματα που προήλθαν από άτομα που οδηγούσαν υπό την επήρεια της κάνναβης. Ο δημοσιογράφος Dominic Holden γράφει ότι “τα αρχεία της επιτροπής δείχνουν ότι ζητά από τους αξιωματούχους να απεικονίζουν τη μαριχουάνα μόνο σαν κάτι αρνητικό, ανεξάρτητα από το τι δείχνουν τα δεδομένα. Κανένα από τα έγγραφα δεν δείχνει ότι οι υπάλληλοι αναζητούν πραγματικά δεδομένα που εξυπηρετούν οποιοδήποτε δημόσιο όφελος ή κάνουν καλύτερη δουλειά για τη μείωση της χρήσης ναρκωτικών”.

Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιτροπής προκύπτει ότι «Η επικρατούσα αφηγηματική αντίληψη για την κάνναβη στις ΗΠΑ είναι μερική, μονόπλευρη και ανακριβής». Το επόμενο βήμα είναι να ενημερωθεί ο Πρόεδρος Trump για τις «απειλές μαριχουάνας» αν και στην προεκλογική περίοδο είχε δηλώσει ότι η κάνναβη μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, αλλά πρέπει να είναι θέμα δικαιωμάτων των πολιτών. Στο παρελθόν, ο Trump έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να νομιμοποιήσουν όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον δεν μιλάμε για ένα θέμα που αφορά μόνο τη μειοψηφία. Το 63% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση κάνναβης για ενήλικες άνω 21 ετών και ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 80% των Αμερικανών υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Μπορεί κάποιοι στο Λευκό Οίκο να προσπαθούν να συγκεντρώσουν ότι πιο αρνητικό υπάρχει για τη μαριχουάνα αλλά δεν τους ευνοεί η εποχή. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξαν τόσα αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη της νομιμοποίησης. Οι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον, του Κολοράντο και του Όρεγκον εγκρίνανε μεταρρυθμίσεις που μείωσαν τη χρήση των εφήβων και ταυτόχρονα δημιούργησαν φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι μακροχρόνιοι αντίπαλοι της νομιμοποίησης όπως η κυρία Dianne Feinstein άλλαξαν άποψη και τώρα υποστηρίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στην πολιτική για την κάνναβη. Επίσης, δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία ότι η νομιμοποίηση οδήγησε σε αύξηση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αντιθέτως, το Κολοράντο υποστηρίζει ότι έχει δει μειώσεις.

Ο Paul Armentano, αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής ομάδας νομιμοποίησης NORML, δήλωσε ότι η επιτροπή θα αποτύχει γιατί έρχεται σε κόντρα με την πραγματική εμπειρία των πολιτών. “Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υπέρμαχοι της ποινικοποίησης της κάνναβης είναι διατεθειμένοι να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να προσπαθήσουν να αναστρέψουν την πορεία της κοινής γνώμης. Ευτυχώς, η προπαγάνδα και ο φόβος δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα που απολαμβάνουν τα εκατομμύρια των Αμερικανών που ζουν σήμερα σε περιοχές όπου η μαριχουάνα ρυθμίζεται νόμιμα”. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν με σχετικά απλά μέσα να ρυθμίζουν την κάνναβη με τρόπο που να την κρατάει μακριά από τα χέρια των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τον πωλητή, τον καταναλωτή και τον φορολογούμενο.

Μπορεί κάποιοι να επιθυμούν να επιστρέψουμε στην εποχή της καταστολής αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Οι πολίτες των ΗΠΑ ξέρουν τι συμβαίνει και δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματά τους…