Το Μουντιάλ της ελεύθερης κάνναβης

Την ώρα που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι του πλανήτη έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Ρωσία όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, έχουμε ακόμη ένα περιστατικό που δείχνει ότι η απελευθέρωση της κάνναβης είναι μονόδρομος για όλα τα κράτη.

Από τον Φλεβάρη του 2018 ήταν γνωστό ότι η Ρωσία σκοπεύει να επιτρέψει τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν για ιατρικούς/θεραπευτικούς λόγους όσοι θέλουν να βρεθούν στα γήπεδα. Ανάμεσα στα επιτρεπόμενα ναρκωτικά ήταν η κοκαΐνη, η ηρωίνη και βέβαια η κάνναβη και τα παράγωγά της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την προοδευτική κατεύθυνση.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, επιβεβαίωσε εδώ και μήνες ότι θα δώσει το δικαίωμα στους θεατές/ταξιδιώτες να εισάγουν ουσίες που κανονικά απαγορεύονται στη χώρα αρκεί να έχουν στην κατοχή τους όλα τα σχετικά έγγραφα. Η Ρωσία του Πούτιν ασφαλώς και δεν ήθελε να μετατρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 σε ένα φαντασμαγορικό πάρτι ναρκωτικών. Ο σκοπός της ρωσικής κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνει μέχρι στιγμής, είναι να παρουσιάσει μία άρτια διοργάνωση χωρίς προβλήματα που θα διαφημίσει την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό. Οι έλεγχοι στο ρωσικό έδαφος είναι αυστηροί, κυρίως για να αποτραπεί κάποια μαζική επίθεση και τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς.

Οι Ρώσοι ήταν σαφείς από την αρχή: Κάθε άδεια και κάθε ποσότητα ουσίας που ο ασθενής μπορεί να πάρει μαζί του για να εξασφαλίσει ότι καταναλώνεται μόνο για ιατρικούς σκοπούς θα ελέγχεται διεξοδικά. Επίσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμμετέχει επίσης στο θέμα, έτσι ώστε η παραχώρηση/πρωτοβουλία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης να μην αποτελέσει πρόβλημα για κανένα. Σε κάθε γήπεδο υπάρχουν σοβαρά σημεία ελέγχου για να εξακριβώσουν το φάρμακο κάθε θεατή που εισέρχεται εντός γηπέδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία σπουδαία διοργάνωση.

Στο EURO που διοργάνωσε η Πορτογαλία το 2004 οι αρχές είχαν στοχεύσει εξαρχής στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα λόγια τους ήταν χαρακτηριστικά “Αν σας δούνε οι αστυνομικοί με ένα τσιγάρο στο στόμα, δεν πρόκειται να σας χτυπήσουν στην πλάτη και να σας ρωτήσουν τι είναι αυτό που καπνίζετε”. Η Πορτογαλία, για όσους δεν το ξέρουν, έχει αποποινικοποιήσει όλες τις ναρκωτικές ουσίες από το 2001 με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και έκτοτε αποφάσισε να χειριστεί την κατοχή και τη χρήση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ως ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι εγκληματικής πράξης. Κατάλαβαν από νωρίς ότι η εξάλειψη των ναρκωτικών είναι ένας αδύνατος στόχος και προσαρμόστηκαν στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Η εθνική πολιτική της Πορτογαλίας είναι να αντιμετωπίζει διαφορετικά κάθε άτομο ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ανάγκες του.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου και η κάνναβη ίσως το πιο γνωστό φυτό στον κόσμο. Αυτά τα δύο αναπόφευκτα συναντιούνται σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί οι αθλητές να απαγορεύεται να χρησιμοποιούν κάνναβη αλλά αν δούμε τα νούμερα θα καταλάβουμε ότι πολλοί συνεχίζουν να το κάνουν παρά το φόβο της τιμωρίας και του αποκλεισμού από αθλητικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι του χώρου προσπαθούν να το κρατήσουν κρυφό, εντοπίζεται εύκολα στα τεστ ντόπινγκ για τους παίκτες που υπόκεινται σε δοκιμές και είναι ως επί το πλείστον παράνομο για τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, το χόρτο είναι παντού.

Μία παλαιότερη έρευνα σε αμερικάνικο περιοδικό που ασχολείται με την αθλητική ιατρική έδινε μια διαφορετική διάσταση για την κάνναβη. Τα πιο σημαντικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν δύο: Πρώτον, ότι “τα κανναβινοειδή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση των μνήμων του φόβου”. Οι αθλητές που αντιμετώπισαν τραυματικά γεγονότα στην καριέρα τους θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Δεύτερον, “οι επαγγελματίες υγείας αντιμετώπισαν αθλητές, συμπεριλαμβανομένων δύτες, ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές που ισχυρίζονται ότι καπνίζουν κάνναβη πριν τα παιχνίδια γιατί τους βοηθάει να εστιάζουν καλύτερα”…