Συνήθως, οι περισσότεροι καλλιεργητές κάνναβης θεωρούν τα έντομα ως εχθρικές απειλές και κάνουν ότι μπορούν για να εξοντώσουν τους εισβολείς. Η μοναδική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι οι μέλισσες. Γιατί; Στην πραγματικότητα, οι μελισσοκόμοι και οι καλλιεργητές κάνναβης έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους.
Τόσο το μέλι όσο και η κάνναβη είναι φυσικά προϊόντα με ιδιαίτερη γεύση που διαθέτουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό που έχουν από κοινού όμως είναι άλλο: Η παγκόσμια ζήτηση για αυτά τα προϊόντα. Μπορεί σε πολλές χώρες του κόσμου η κάνναβη να εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, αλλά η αγορά του φυτού συνεχίζει να υπάρχει και να μεγαλώνει καθημερινά. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι οι μέλισσες και η κάνναβη έχουν κάποια πιο στενή σχέση και να υποστηρίξουμε αυτή την αιρετική άποψη με στοιχεία;
Η αλήθεια είναι πως τα έντομα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους και τα άλλα θηλαστικά, δεν διαθέτουν ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν υποδοχείς κανναβινοειδών. Επομένως, είναι σίγουρο ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να πάρουν υψηλή ποσότητα κάνναβης επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην ουσία THC. Επίσης, δεν κάνει να ξεχνάμε ότι οι εργάτριες μέλισσες είναι ταγμένες αποκλειστικά στην υπηρεσία της βασίλισσας, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον δεν έχουν χρόνο για να απολαύσουν τη χρήση ευφορικών ουσιών.
Σύμφωνα με το Nick French, ιδιοκτήτη της εταιρείας Colorado Hemp Honey, οι μέλισσες μπορούν να τρέφονται με κάνναβη και θα μπορούσαν να μετατρέψουν μέρος της ρητίνης σε πρόπολη. Αυτό είναι κάτι σαν ένα βολικό και ξεχωριστό δύο-σε-ένα που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την επιδιόρθωση και τον καθαρισμό της κυψέλης. Ο Nick French έχει πάνω από εκατό κυψέλες στα Βραχώδη Όρη και είναι υπεύθυνος για την υγεία των μελισσών και των κυψελών τους. Ως μελισσοκόμος, επικεντρώνεται στις φυσικές και βιώσιμες πρακτικές μελισσοκομίας που εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διατήρησης υγιεινών αποικιών μελισσών χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
Σαν φυσιολάτρης, προσπαθεί να πειραματιστεί και να συνδυάσει την κάνναβη με το ακατέργαστο μέλι από τις κυψέλες του. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι μελισσοκόμοι σαν τον French μπορούν να εκπαιδεύσουν μια αποικία μελισσών που θα χορταίνουν με ganja εάν δεν μπορούν να βρουν τίποτα άλλο. Αν τα έλαια κάνναβης έχουν διατροφική αξία για τις μέλισσες, τότε αυτή θα είναι η έσχατη λύση. Γνωρίζουμε ότι η κάνναβη δεν είναι φυτό που παράγει νέκταρ. Επιπλέον, η κάνναβη είναι αιολικής γονιμοποίησης, επομένως οι μέλισσες δεν παίζουν κανένα ρόλο στη γονιμοποίηση του φυτού. Με μία πρώτη ματιά λοιπόν λέμε όχι. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε και εν συνεχεία να τεκμηριώσουμε κάποια στενή σχέση ανάμεσα στην κάνναβη και τις μέλισσες.
Και όμως αυτή η σχέση υπάρχει και είναι μπροστά στα μάτια μας. Απλά χρειάζεται να διευρύνουμε το σκεπτικό μας και να δούμε ότι η κόλλα που συγκρατεί αυτήν την απίθανη συνεργασία είμαστε εμείς, οι άνθρωποι. Χωρίς την ύπαρξη των μελισσών οι άνθρωποι σύντομα θα έμεναν χωρίς τροφή, ενώ η αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη θα ανατρέπονταν με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι σίγουρο ότι αν αφανιστούν οι μέλισσες, τότε ο επόμενος που θα ακολουθήσει είναι ο άνθρωπος γιατί χωρίς την επικονίαση, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η τροφή που θα κατέληγε στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη και ταυτόχρονα πολύ χειρότερη. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως χωρίς τις μέλισσες εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής.
Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα κείμενα, η κάνναβη είναι ένα φυτό που συντροφεύει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Άλλοι την χρησιμοποιούν για ιατρικούς λόγους, άλλοι σαν φάρμακο και άλλοι σαν ένεση δημιουργικότητας και ευχαρίστησης. Παρά το συστηματικό κυνήγι που έχει υποστεί, μιλάμε για ένα φυτικό προϊόν που ήταν πάντα δίπλα μας. Όσο και αν ακούγεται περίεργο στα αυτιά μερικών, όπως δεν μπορούμε να φανταστούμε τον πλανήτη χωρίς μέλισσες, έτσι δεν μπορούμε να φανταστούμε και τον πλανήτη χωρίς κάνναβη. Ακόμη και σήμερα, η οικονομία της Καλιφόρνια θα κατέρρεε χωρίς τις μέλισσες και την κάνναβη.
Ίσως στο μέλλον η εποχική άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης θα έχει να κάνει με τον αριθμό των μελισσών και των φυτών κάνναβης σε κάθε περιοχή. Μία εκκωφαντική υπενθύμιση που θα φωνάζει ότι η φύση είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπου…