Weed has entered the kitchen!

Με σχεδόν 30 πολιτείες στις ΗΠΑ να έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη (για ψυχαγωγικούς/ιατρικούς λόγους ή και τα δύο) και αρκετές χώρες να ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο, θα ήταν περίεργο να μην βρεθούν και μερικές/μερικοί που θα ασχοληθούν και θα πειραματιστούν με το φυτό στον τομέα της μαγειρικής.

Αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα τοποθετούν την κάνναβη στην κουζίνα τους για να βελτιώσουν την υγεία τους και όχι απαραίτητα για να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα γευστικής απόλαυσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους καταναλωτές κάνναβης είναι κάτι διαφορετικό από το στερεότυπο που έχουμε στο μυαλό μας: Είναι πιο πιθανό να μην καπνίζουν καθόλου, να μην τρώνε κακάο ή τσίχλες εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας ζάχαρης και να είναι στην ηλικία των 50 ετών. Συνήθως, θέλουν μικρές δόσεις φαρμακευτικής κάνναβης που εγχέονται σε γευστικά, φυσικά και υγιεινά τρόφιμα και ποτά για να βελτιώσουν τον ύπνο, να ανακουφίσουν τον πόνο, και να μετριάσουν τις ημικρανίες τους.

Ορισμένοι νέοι καταναλωτές κάνναβης λένε ότι τους βοήθησε να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, άλλοι θεωρούν ότι είναι μια φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία του πόνου ή της αϋπνίας. Και αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση που λέει ότι η χρήση κάνναβης και οι υπογλυκαιμίες που προκαλεί αυξάνει το βάρος, η κάνναβη μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, επειδή μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με το φαγητό και το ποτό. Παρόλο που η νόμιμη φαρμακευτική κάνναβη είναι στην παρέα μας εδώ και λίγα χρόνια, η Specialty Foods Association αναφέρει ότι τα βρώσιμα κάνναβης αποτελούν μία από τις κορυφαίες τροφές του 2018. Στην εποχή μας, μπορείτε ήδη να βρείτε φυσικά τσάγια, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, καφέ, μέλι και οινοπνευματώδη κρασιά από κάνναβη στα ράφια των μαγαζιών ενώ υπάρχουν και ειδικά προϊόντα από κάνναβη για τους τετράποδους φίλους σας.

Τα περισσότερα από τα νέα βρώσιμα υλικά που παράγονται από κάνναβη περιέχουν το ένα ή και τα δύο πρωτογενή κανναβινοειδή, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό: Κανναβιδιόλη (CBD) και τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Είναι βέβαιο ότι με τη νομιμοποίηση και την ώθηση που επιδιώκει να διευρύνει το φυτό, ένα μικρό αλλά διαρκώς αυξανόμενο κοινό το θεωρεί ως συστατικό μαγειρικής από μόνο του. Στις πόλεις όπου είναι νόμιμο, οι υπηρεσίες τροφοδοσίας κάνναβης επιδιώκουν να προσφέρουν από τώρα “υψηλές” γευστικές εμπειρίες. Τρανό παράδειγμα ο Manny Mendoza, ένας νέος σεφ που έχει εργαστεί σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του Σικάγο.

Ο Mendoza δήλωσε ότι στη σχολή που πήγε για να μάθει να μυστικά της μαγειρικής τέχνης, αυτός και οι φίλοι του δεν ήταν οι μόνοι που τους άρεσε να συνδυάζουν το μαγείρεμα του εκάστοτε φαγητού με το κάπνισμα του χόρτου. Σε όλο τον κόσμο, “αυτό είναι ένα μέρος μας ως μάγειρες, ως σεφ”, είπε. Η αρχή του πειραματισμού του με το φυτό στην κουζίνα, δηλαδή σε ένα χώρο που παραδοσιακά η κάνναβη δεν είναι ευπρόσδεκτη, είχε να κάνει με τη συναισθησία, δηλαδή την ταυτόχρονη μίξη των αισθήσεων, που θα κάνει τους πελάτες να συνδυάζουν κάποια πιάτα κάνναβης με επιμελημένη μουσική και προσεγμένη διακόσμηση. Η κάνναβη στο παραπάνω μοντέλο λειτουργεί περίπου όπως ένα «βιωματικό καρύκευμα».

Κάπως έτσι, ο Mendoza συγκεντρώνει περίτεχνα μενού με επίλεκτη προσθήκη κάνναβης μέσω του project Herbal Notes, με έδρα το Σικάγο και το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Η ομάδα του ετοιμάζει δείπνα όπου η κάνναβη, η μουσική και οι εντυπωσιακές τοποθεσίες ανεβάζουν τη μαγειρική σε άλλο επίπεδο. Βέβαια, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν η χρήση κάνναβης θα μπορέσει κάποτε να γίνει κάτι περισσότερο από μια γευστική καινοτομία. Οι ιδιότητες του φυτού χρειάζονται ειδική επεξεργασία και τα λάθη θα έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα για τους καταναλωτές. Ο Μεντόζα τονίζει ότι τα πιάτα του δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τους επισκέπτες.

Ένα μενού για μια από τις πρόσφατες παραγωγές του είχε επτά πιάτα που περιελάμβαναν συνολικά 5mg THC, περίπου ισοδύναμα με τα συνοδευτικά μενού γευσιγνωσίας με ένα ποτήρι κρασί. Τα πιάτα περιλάμβαναν ροδάκινα σαμπάνιας, toast prosciutto, tres leches sundae και κοτόπουλο za’atar με φακές με κάνναβη που εγχύθηκε σε εσπεριδοειδή μαρινάδα.

Ένα βασικό σημείο εκκίνησης για όσους θέλουν να ψαχτούν παραπάνω είναι το βιβλίο κουζίνας του Cannabis Kitchen από τον Robyn Griggs Lawrence, πρώην συντάκτη του περιοδικού Natural Home. Η κάνναβη είναι μια πηγή πρωτεΐνης και “έχει γίνει μέρος της ανθρώπινης διατροφής από τότε που άρχισε η κατανάλωση τροφής”, γράφει ο Lawrence. Τεχνικά, η κάνναβη είναι ένα λαχανικό και εφόσον το THC είναι διαλυτό σε λιπαρά, τα πιάτα με έγχυση κάνναβης αρχίζουν συνήθως με την έγχυση του φυτού σε λιπαρά συστατικά όπως το βούτυρο, το λάδι και το μέλι, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται σε κάρυ, σάλτσες ζυμαρικών και μπισκότα. Ο Lawrence είναι επίσης υποστηρικτής του χυμού ακατέργαστης κάνναβης, η οποία ελαχιστοποιεί την ψυχοδραστικότητα του και, όπως λέει, μεγιστοποιεί τη θρεπτική του αξία.