The fire is growing in USA

Πριν από λίγα χρόνια στις ΗΠΑ άναψε μία σπίθα που φαίνεται να μεγαλώνει και τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της. Το σενάριο να μετατραπεί σε μία μεγάλη πυρκαγιά, που θα αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο νομικό πλαίσιο σχετικά με την κάνναβη, φαίνεται πιο πιθανό από ποτέ. Λίγες μέρες πριν, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι σε τρεις πολιτείες αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν το φυτό και ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς αντιπάλους του παραιτήθηκε.

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής από τις κεντρικές εκλογές επικεντρώθηκε στην ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, οι πολίτες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις πρωτοβουλίες ψηφοφορίας που κατάφεραν να νομιμοποιήσουν την κάνναβη για λόγους αναψυχής στο Μίσιγκαν, επιτρέποντας παράλληλα την ιατρική χρήση του φυτού στη Γιούτα και το Μιζούρι. Και οι δύο ιατρικές πρωτοβουλίες πέρασαν, αλλά οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ντακότα αποφάσισαν να απορρίψουν τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγία. Όπως και να έχει, οι άλλες τρεις πολιτείες που έκαναν το παραπάνω βήμα σημαίνει ότι 33 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν επί του παρόντος τη νόμιμη χρήση του χόρτου υπό ορισμένες συνθήκες – είτε για ιατρικούς, είτε για ψυχαγωγικούς λόγους. Not bad…

Η κάνναβη έχει πλέον ρυθμιστεί και νομιμοποιηθεί για χρήση από ενήλικες σε ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα λίγων ετών. Συγκεκριμένα, για κάθε πέντε πολιτείες πλέον υπάρχει και μία που επιτρέπει την κάνναβη! Τι σημαίνει αυτό; Για τον Matthew Schweich, αναπληρωτή διευθυντής της ομάδας υποστήριξης του προγράμματος πολιτικής για την κάνναβη, το μήνυμα είναι σαφές: “Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι χρειάζονται μια ενημέρωση”. Μία ενημέρωση προς το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και ανοιχτόμυαλο μοντέλο που φαίνεται να επικρατεί.

Το ίδιο σκέφτονται και πολλοί άλλοι και βέβαια οι επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές της Canopy Growth Corp., της Aurora Cannabis Inc. και της Aphria Inc. αυξήθηκαν κατά 8%, 9% και 4% αντίστοιχα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η Tilray Inc., η οποία διαπραγματεύεται τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έκλεισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 28%. Ο αναλυτής David Kideckel της Altacorp Capital, ο οποίος καλύπτει τις εταιρείες κάνναβης, έκρινε τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης ως αρκετά θετικά για τον τομέα ως σύνολο.

“Βλέπουμε αυτές τις πολιτείες να πιέζουν για κάποια μορφή νομιμοποίησης της κάνναβης, είτε ψυχαγωγική είτε ιατρική, ως ένας ακόμη καταλύτης στην αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, την οποία αναμένουμε να συμβεί με την πάροδο του χρόνου”, μας λέει ο κύριος αναλυτής. Οι Αμερικάνοι δεν κρύβουν τα λόγια τους, αλλά είναι γεγονός ότι χρειάζεται να καλυφθεί και άλλος δρόμος μέχρι να δρομολογηθεί η αλλαγή του νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι Καναδοί γείτονες φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις ΗΠΑ και οι καναδικές εταιρείες που σχετίζονται με την κάνναβη έχουν μεγαλύτερη αξία, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ο μακροπρόθεσμος στόχος των Αμερικάνων είναι να μπορέσουν στο άμεσο μέλλον να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους ισχυρούς Καναδούς παίκτες.

Την ίδια ώρα, δίνεται και μία άλλη μάχη ζωτικής σημασίας σε κοινωνικό και νομικό επίπεδο στις ΗΠΑ, για να βρεθεί μια λύση για τα εκατομμύρια των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με αδικήματα κάνναβης (πχ κατοχή ή χρήση μικρής ποσότητας). Μετά τη νομιμοποίηση, υπάρχει ελπίδα για να “σβηστούν” αυτά τα αδικήματα από τα ποινικά μητρώα. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Οι φυλετικές διακρίσεις κάνουν την εμφάνισή τους και μπερδεύουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, στο Κολοράντο οι συλλήψεις νεαρών μαύρων και λατίνων νεαρών αυξήθηκαν μετά τη νομιμοποίηση!

Όπως γίνεται με σχεδόν όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, οι Αφροαμερικανοί και οι Λατίνοι έχουν τιμωρηθεί δυσανάλογα σε σχέση με τους λευκούς πολίτες των ΗΠΑ που απολαμβάνουν παραδοσιακά μία πιο ελαστική διαχείριση από τις αρχές. Η σκληρή ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι αυτά γίνονται σε μία εποχή που οι επιχειρήσεις μεγαλώνουν και πωλούν ανοικτά το χόρτο σε βιομηχανική κλίμακα. Το λες και παράλογο έτσι;   

ΥΓ: Με κόκκινο στο χάρτη είναι οι πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς λόγους ενώ με κίτρινο οι πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη μόνο για ιατρικούς λόγους.